Trim je ustvari chatbot koji će sve obaviti umjesto vas. Samo mu trebate reći koje bankovne račune koristite ili dati podatke svoje kreditne kartice i on će prekopati sve vaše račune kako bi pronašao troškove koje se ponavljaju te vam ponudio mogućnost da otkaže pretplate na usluge koje vam možda više ne trebaju a na koje ste već zaboravili…

Na web stranici Trima se izrijekom navode neke takve – sve redom elektroničke: pretplata na LinkedIn Premium, Dropbox, Netflix… Trim prepoznaje čak 20.000 financijskih institucija, pa će lako znati razlikovati pretplatu na neku uslugu – koje ćete se možda rado riješiti, a možda ste već i zaboravili da ju plaćate – od nekog drugog redovitog troška kojeg se ipak ne želite riješiti: primjerice, mjesečnog odlaska u kuglanu s društvom, ili redovitog posjeta pedikeru.

(Prije nego što nastavimo objašnjavati što nam se svidjelo u ovoj usluzi, jedna bitna primjedba: usluga radi samo u SAD-u – naprosto zato što su onih spomenutih 20.000 financijskih institucija koje pokriva sve redom američke. Na našu veliku sreću, naš standard ionako nije na razini američkog pa je malo vjerojatno da svaki mjesec plaćamo pretplatu na nešto i da smo to zaboravili.)

Što nam se dopalo kod Trima? Za početak, jednostavnost uporabe. Pokrećete ga prijavom na asktrim.com (možete se prijaviti i Facebook računom) nakon čega preko sigurne veze ostavljate svoje bankovne podatke. Kad ih Trim analizira, prijedloge šalje – SMS-om na vaš mobitel (odnedavno, stvar radi i preko Facebook Messengera). Kad se složite s nekim prijedlogom, Trimu odmah možete zadati da otkaže pretplatu: za većinu usluga on će to sam obaviti u vaše ime. (Kod osobito tvrdokornih uslužitelja, koji zahtijevaju pisani zahtjev ili poziv da bi prekinuli uslugu, Trim će vam dati upute kako da to sami obavite, ili ponuditi da za par dolara to obavi umjesto vas. To je ujedno jedino što se može platiti kod Trima – sve ostalo je besplatno.)

Trim je u sedam mjeseci postojanja stekao više od 50.000 korisnika kojima je uštedio više od šest milijuna dolara (točna svota – u cent – ponosno je istaknuta na Trimovoj početnoj stranici) no sada je odlučio krenuti dalje: taj startup sa četvero zaposlenika dobio je investiciju od 2,2 milijuna dolara od venture capital fondova kao što je Sound Ventures kojeg vodi Ashton Kutcher (da, taj Ashton Kutcher). „Trim je najlakši način da počnete uvoditi reda u svoje financije, točka.“, izjavio je Kutcher i stavio točku.

Trimovci su dali do znanja da će investicija pomoći da prošire i prodube svoje usluge, no nisu otkrili detalje. „U budućnosti, svaki će Amerikanac imati na raspolaganju robota koji će ga štiti da ga ne ‘oderu’“, piše direktor Trima Thomas Smyth na blogu. „Korisnici žele osobnog financijskog asistenta koji može nešto stvarno napraviti u njihovu korist.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.