Zeeq je ime toga jastuka, kojem cilj nije samo da vas uspava nego i da dobro spavate. Ali, prvo ono što je bitno: „Sve moguća tehnologija na svijetu ne može biti važnija nego mekoća, potpora i vrhunski materijal od kojeg je jastuk izrađen“, kažu njegovi autori iz tvrtke REM-Fit, koji su svoje mekano čedo stavili na Kickstarter. I pogodili: njihov je projekt već prikupio četiri puta više od traženih 50.000 dolara, pa se i cijena od 99 dolara za ‘early bird’ kupce popela za 149 dolara (što je ipak znatno niže od 249 dolara koje će za njega valjati izdvojiti u prosincu, kad stigne na tržište).

Dakle, Zeeq svira glazbu, s ugrađenog MP3 playera. Možete odabrati melodije koje su tvornički ugrađene u njega (nešto što se zove binaural beats, u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama o spavanju) ili svoje omiljene melodije sa smartfona ili online servisa (iOS Music, Google Play Glazba, Spotify) preko Bluetootha. U jastuk je ugrađeno čak osam zvučnika, strateški raspoređenih u pjenu tako da ih uopće ne osjećate pod glavom (i da se možete do mile volje prevrtati, a da ih ne zdrobite) te da vi jasno čujete glazbu, a da ju osoba koja spava pored vas uopće ne čuje.

zeeq

Pored zvučnika, u jastuk su ispod Tencel navlaka ušuškani i mikrofoni te tri senzora pokreta koji reagiraju čim počnete glasnije hrkati: nježno će zavibrirati, tako da promijenite položaj i prestanete hrkati (a da se pritom ne probudite). Senzori i mikrofoni nisu tu samo za hrkanje: zahvaljujući njima, Zeeq će znati kada ste zaspali i polagano stišati pa isključiti glazbu – ali isto tako će znati i kada je povoljan trenutak za buđenje: počet će svirati glazbu u intervalu zadanom za buđenje, ali tek u trenutku kad senzori registriraju da ionako ne spavate čvrsto.

Pametan jastuk, zar ne? Ali – kako bi rekli teleprodavači – to još nije sve. Zeeq će vašem mobitelu predati detaljnu statistiku o tome kako spavate: koliko dubok je vaš san, koliko se prevrćete, koliko hrčete… i dati savjete za lakšu noć.

zeeq

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.