Gogoro Smartscooter je skuter na električni pogon, kadar postići brzinu od 96 km/h, iznimno simpatičnog dizajna. Otkako se pojavio na tajvanskom tržištu pred točno godinu dana, postao je golemi hit (i predmet zavisti širom svijeta), prodavši se u 10.000 primjeraka; njegovi su vlasnici proputovali 20 milijuna kilometara i uštedjeli 850.000 litara benzina mijenjajući baterije na 225 postaja na kojima se baterije ne pune – da ne bi gubili vrijeme, jer to dugo traje – nego samo zamjenjuju za nove.

O baterijama neće trebati brinuti ni u Berlinu, prvom gradu izvan Tajvana u kojem ćete moći provozati Gogoro. Provozati – ne i kupiti: „pametni“ motocikl moći će se samo iznajmiti. Cijena? Tri eura za pola sata ili 20 eura za cijeli dan – koliko će izdržati baterije; nakon što ga vratite, mehaničari će se pobrinuti za njihovu zamjenu, kako bi sutradan bio spreman za nove vožnje.

gogoro
Gogoro na ulicama Berlina

Za cijelu operaciju iznajmljivanja zadužena je novoosnovana tvrtka Coup, koju je pokrenuo Bosch, a poslovni model joj je krajnje moderan: vožnju naručujete na mobitelu; aplikacija pokazuje gdje je najbliži skuter; odabirete koliko ćete ga koristiti i plaćate; aplikacija šalje šifru kojom se motocikl otključava. Voziti ga može svaka punoljetna osoba s vozačkom dozvolom A ili B kategorije – da ju imate, dokazujete tako da ju pokažete aplikaciji koja će ju skenirati.

Gogoro je 2011. osnovao Horace Luke, koji se proslavio kao tehnički direktor HTC-a u njegovo zlatno doba. Startup je vrlo brzo osigurao investicije od ukupno 180 milijuna dolara, a među investitorima je i Panasonic.

Gogoro

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.