Broj smartfona prodanih u čitavom svijetu od travnja do lipnja 2016. porastao je za manje od jedan posto, pokazalo je istraživanje vodeće specijalizirane tvrtke IDC. Njihove rezultate, s tek malim odmacima, potvrđuju i istovjetna istraživanja još dvaju specijaliziranih tvrtki: Strategy Analytics i Canalys.

U svijetu je u drugom tromjesečju 2016. prodano 343,3 milijuna smartfona, a prvo mjesto među proizvođačima i dalje drži Samsung (22,4% ukupnog tržišta) koji je zabilježio rast od 5,5% u odnosu na isto razdoblje lani, dok je udio drugoplasiranog Applea pao za čak 15% (na 11,8%); opasno mu se približio trećeplasirani Huawei (9,4% ukupnog tržišta). Na četvrto i peto mjesto plasirale su se još dva kineska proizvođača: novajlija u Top 5 – Oppo, koji je zabilježio rast od rekordnih 136,6% te Vivo, široj javnosti na Zapadu gotovo posve nepoznato ime. I Oppo i Vivo imaju tržišni model relativno sličan Xiaomiju: uopće ne nude „jeftilene“ nego samo modele (više) srednje i vrhunske klase, prepune tehnoloških noviteta (to osobito vrijedi za Oppo, koji je mnoge prestižne osobine imao ranije od svjetski poznatih favorita) i vrlo kvalitetne izrade ali po cijeni osjetno nižoj od globalno razvikanijih brendova (koji su danas u padu).

Tableti – druga priča. Njihov pad prodaje je doduše nešto smanjen, ali još uvijek dvoznamenkast: u drugom tromjesečju 2016. prodano ih je 38,7 milijuna, 12 posto manje od 44,1 milijun prodanih primjeraka u istom razdoblju lani (brojke su, opet, iz istraživanja IDC-a). Apple je pao i ovdje, ali su njegovi iPadi još uvijek čvrsto na vrhu, sa gotovo 10 milijuna prodanih primjeraka (25,8% ukupnog tržišta). Tableti temeljeni na Androidu su čak povećali postotak (65% ukupno prodanih), no ovdje se pojavljuje i Microsoft Windows (9%) čiji je udjel na tržištu smartfona praktički zanemariv.

Među proizvođačima, Samsung je i dalje na drugom mjestu (15,6% svih prodanih tableta) ali i u oštrom padu (24,5% manje u odnosu na isto razdoblje lani). Treće mjesto drži Lenovo (6,6%, lagani rast) a na četvrto mjesto se probio Huawei (5,6%) koji je rastao za čak 71 posto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.