Otkrijte što sve vaša kamera može
Želite li dobre fotografije, počnite razmišljati o svom smartfonu manje kao o mobitelu, više kao o fotoaparatu. Pametni telefoni danas u pravilu dolaze s hrpom značajki osmišljenih kako bi vam pomogle snimiti što bolje fotografije.

Već neke unaprijed namještene postavke, poput primjerice noćnog snimanja ili snimanja portreta, mogu dati odlične rezultate. A možete zaći i dublje u svijet manualnih postavki, pa otkriti zašto su važni otvor blende i duljina ekspozicije, što je ISO, što HDR, a što balans bijele i tako dalje.

Ili, recimo, shvatiti kako ne morate koristiti dugme na zaslonu kako bi okinuli selfie – za to može poslužiti i dugme za volumen zvuka.

Pazite na objektiv
Što god napravili, fotografije neće biti dobre ako je objektiv vaše kamere na pametnom telefonu mastan od prstiju, ljepljiv od Coca Cole ili izgreban. Čistite ga redovno, držite daleko od oštrih predmeta i nabavite futrolu za mobitel.

Osigurajte si oslonac
Fotografije su često loše zato što vam se ruka tresla dok ste fotografirali. Stoga, oslonite ruku u kojoj držite pametni telefon (ili digitalnu kameru) na nešto čvrsto i stabilno – recimo, zid, stol, pa i nečije rame.

Ako nemate ništa ili nikog u blizini, pretvorite se u ljudski stativ. Držite smartfon s obje ruke i privucite laktove uz prsa ili trbuh.

Savladajte osnove kompozicije
Zvuči komplicirano, ali nije. Bez obzira imate li Android, iPhone ili Windows Phone, praktično svaka aplikacija za kameru ima značajku koja će vam pomoći u prepoznavanju dobre kompozicije.

Potražite u postavkama gridlines, vodič za slike ili već nešto tome slično. Odaberite opciju koja će vam zaslon podijeliti u devet polja jednake veličine, pomoću tri vodoravne i tri uspravne linije.

Dok namještate kadar, nastojte postaviti zanimljive pojedinosti na sjecišta tih linija, a na polja gledati kao na trećine koje treba popuniti ili ostaviti praznima. Fotografije će početi izgledati bolje. S vremenom i vježbom ćete početi i sami bolje slagati kompoziciju.

Čestitamo, upravo ste naučili pravilo trećina.

I da – u pravilu držite smartfon vodoravno dok fotografirate. Moguće je, naravno, napraviti dobre fotke dok ga držite okomito. No, dok ne izađete iz početničke faze držite se vodoravnih.

Koristite linije vodilje
Svijet oko vas pun je linija i obrazaca koji mogu fotografije učiniti zanimljivijim. Naučite ih prepoznavati. Opet, nije tako komplicirano kao što zvuči.

Ceste, željezničke tračnice, stepeništa, dijelovi fasade, šumski putevi… To su samo neki primjeri elemenata u okolišu pomoću kojih možete pojačati osjećaj dubine i podići dinamičnost fotografije.

Približite se, uhvatite detalje
Izbjegavajte zumiranje. Približite se onome što fotografirate što je više moguće. Popunite kadar. Odaberite nešto na što ćete se fokusirati – osobu, životinju, zgradu ili predmet. Pritom pametno koristite negativni prostor (to je prostor između i oko objekata na fotografiji).

Pronađite zanimljivu perspektivu
Isprobajte različite rakurse (to je stručni naziv za kutove iz kojih snimate). Fotografirajte odozgo, odozdo, sa strane… Smislite nešto neočekivano.

Uhvatite kadrom simetriju
Ljudskom oku (i mozgu) simetrija je ugodna. Imajte to na umu dok razmišljate o mogućem motivu i načinu kako ćete ga ovjekovječiti.

Fotografirajte druge dok vas ne gledaju
Skrivena kamera dat će nenamještene, životne, prirodne, često i nezaboravne fotografije.

Napravite više fotografija
Za razliku od nas koji smo odrasli s analognom fotografijom, nemate samo 24 ili 36 snimki koliko ih je bilo na filmovima. Napravite više fotografija, pa obrišite one koje nisu dobre zato što je netko zažmirio, pomaknuo se, niste dobro kadrirali ili što već.

Bljeskalicu koristite samo ako morate
Osnovno pravilo je jednostavno: prirodno svjetlo je uvijek bolje. Ako baš nemate izbora i morate fotografirati u zatvorenom prostoru, nastojte pronaći što jače izvore umjetnog svjetla. Najbolje vrijeme za fotografiranje vani? Sat vremena oko sumraka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.