„Molim vas napravite mi to malo crvenije, ali nemojte da ispadne topla nego više hladnija i nekako kao trula višnja.“ Ovakav zahtjev svaki dizajner dobije na dnevnoj bazi, a nekima klijenti koriste i osebujnije opise za boje poput teget-plave, tirkizne, boje petroleja (mladi dizajner teško da je ikad vidio petrolej, a kamo li da zna koje je boje), mišje sive… a tamnije, svjetlije, sivkasto, plavkasto da i ne spominjemo. No, čini se da je tome došao kraj jer PANTONE, suvereni vladar baratanja bojama, ovih je dana lansirao svoju prvu aplikaciju za smartfon – PANTONE Studio. Osim 10.000 boja aplikacija nudi još neke zgodne opcije koje će se svidjeti dizajnerima i ostalim profesionalcima koji trebaju precizne definicije boja, ali i svima koji imaju potrebu točnije opisati neku boju.

PANTONE Studio

Digitalni katalog boja

Za PANTONE kao kompaniju staru preko 50 godina kojoj je sva poslovna filozofija do sad počivala na analognom, ovo je veliki korak. Kreativci sve manje koriste papirnate kataloge boja, atlase i uzorke pa je gotovo krajnje vrijeme da se korak s njima uhvati.

Da bi napravili ovu aplikaciju surađivali su s više od 2000 dizajnera iz različitih područja dizajna kako bi dobili što bolji uvid u njihove profesionalne potrebe. Mnogi mladi kreativci inspiraciju nalaze na Instagramu i društvenim mrežama te u stvarnom svijetu koji ih okružuje pa tu kombinaciju procesuiraju kroz digitalne alate. Studio omogućava da se fizičko i digitalno lakše integriraju.

„Ovo je prvo sveobuhvatno rješenje koje odražava način na koji danas dizajneri rade.“, kaže  David Shah, direktor projekata u Pantone Institutu.

Pomoću ove aplikacije korisnici mogu simulirati kako će boje izgledati u različitim primjenama i na tim modelima raditi korekcije i prilagodbe do željenog rezultata. Tako dobivene simulacije direktno iz aplikacije mogu se spremati na Adobe Creative Cloud, slati i dijeliti sa suradnicima i klijentima pa i na društvenim mrežama.

U Studio se mogu uploadati vlastite fotografije s Instagrama, Facebooka ili iz galerije smartfona kako bi poslužile za generiranje palete boja. Zamislite kako idući gradom vidite haljinu točno te boje kakvu ste oduvijek željeli, fotkate, uzorkujete boju, definirate je i pošaljete svom omiljenom modnom dizajneru kako bi vam skrojio upravo takvu.

Aplikacija je besplatna za osnovne korisnike i dijeljenje sadržaja, ali korisnici se na sve alate i boje mogu pretplatiti kroz mjesečnu pretplatu od oko 8 dolara ili godišnju za oko 60 dolara. Za sada je dostupna za iPhone ali u planu je i verzija za iPad, Android, Windows i Mac OS.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.