Mi u digitalno.hr još uvijek smo staromodni, pa sami pišemo ovaj tekst, dok Washington Post grabi ka budućnosti: šest mjeseci su razvijali robota poetično nazvanog Heliograf koji će od sutra kupiti podatke s internetskog servisa stats.com i pretvarati ih u vijesti dugačke dvije-tri rečenice, objavio je jutros Washington Post.

Vijesti će se objavljivati na njihovom blogu uživo, na Twitteru (@WPOlympicsbot), botu na Messengeru te na Alexi. Ovaj posljednji kanal je možda najzanimljiviji: Alexa (o kojoj smo nedavno pisali) je Amazonov „pametni“ zvučnik koji će na zahtjev glasno čitati vijesti s Olimpijade – ta platforma je vjerojatno izabrana jer je isti gazda: Jeff Bezos, osnivač i vlasnik Amazona, kupio je Washington Post 2013. godine. Alexu ćete moći pitati što ima novog na Olimpijadi, normalnim, govornim engleskim jezikom, primjerice: “Alexa, ask WaPo Olympics how many medals the U.S. has won” a Alexa će to pitanje proslijediti Heliografu koji će smjesta odgovoriti, Alexinim glasom.

Jesu li to loše vijesti za novinarsku struku? Iskreno vjerujemo da nisu. “Olimpijske igre su odličan povod. Preklani su sportski novinari proveli bezbroj sati čekajući rezultate s Olimpijade i ručno ih prepisujući. Heliograf će osloboditi novinare i urednike Posta dosadnih zadaća, i omogućiti im da vijestima dodaju analize, jedinstveni uvid i kolorit s mjesta događaja“, kažu u Postu koji je pod novom upravom pojačao digitalne tehnologije, ali i zaposlio nove ljude i povećao čitanost i prihod.

U Washington Postu itekako kane unaprijediti svog robota. Slijedeći potez je programirati ga tako da može povezivati vijesti iz različitih izvora – primjerice da usporedi stopu kriminala i prodaju nekretnina u nekoj četvrti; ako uoči povezanost, obavijestit će novinara da ima potencijalnu priču. U Postu spominju i mogućnost da sam čitatelj promjeni vijest „robotskom rukom“ u zavisnosti od onoga što ga zanima (pretpostavljamo da to znači da može preskočiti njemu dosadan dio teksta, da bi skočio direktno na njemu interesantan dio). U svakom slučaju, robotsko pokrivanje Olimpijade tek je prvi korak: slijedeći veliki test njegovih novinarskih sposobnosti bit će skori američki izbori.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.