Već smo navikli na besplatno telefoniranje preko aplikacija kao što su Skype, WhatsApp, Viber, Hangouts, Messenger… Ako onaj koga želite pozvati ne koristi istu aplikaciju, većina će vam tih aplikacija omogućiti da ga svejedno pozovete – preko interneta, jeftinije nego preko „normalne“ telefonske mreže.

Meucci ide korak dalje: omogućuje vam da onu drugu željenu osobu (to može biti bilo koji broj na svijetu) nazovete bez interneta, i da taj poziv platite kao lokalni poziv – ako imate pristojan broj lokalnih poziva uključenih u mjesečnu pretplatu/tarifu, to znači da takav poziv nećete platiti ništa. Zapravo… i ne morate platiti ništa: možete taj broj nazvati preko interneta. U tom slučaju će kvaliteta veze biti malko lošija – usporediva s onim aplikacijama koje smo nabrojali u prvoj rečenici – ali posve besplatna.

Meucci

Besplatno telefoniranje

OK, to je bio uvod – a sada slijede kvake. Prvo, nismo baš sto posto sigurni tko tu što plaća. Da, istina je da nećete platiti ništa ako zovete preko interneta; istina je i da plaćate samo lokalni poziv ako zovete preko „normalne“ GSM mreže. U ovom potonjem slučaju vaš će sugovornik dobiti SMS poruku koji lokalni broj mora nazvati da biste vas dvoje uspostavili vezu. (Vi dotad morate strpljivo čekati, dok Meucci pokazuje da njegov telefon zvoni – a zapravo ne zvoni; uspostavit ćete vezu tek kad sugovornik nazove broj naveden u poruci.)

Ono što nije jasno je: plaća li i on lokalni poziv? Kako o tome nema ni riječi u FAQ sekciji Meuccijevih službenih stranica, prilično smo sigurni da je odgovor „da“. Pretpostavljamo i da će vam naplatiti slanje SMS poruke vašem sugovorniku (pisat će da je ta poruka od vas – što je pozitivno – a negativno je da su poruke na engleskom; nema načina da ih prevedete na hrvatski – dakle, ako Meuccijem zovete dalekog rođaka koji ne govori engleski, preporučamo da mu najprije objasnite što da radi kada ga nazovete).

Meucci
Kad nazovete nekog tko nema instaliran Meucci, on(a) će dobiti ovakvu poruku i morat će nazvati navedeni broj da bi vas dvoje uspostavili vezu

Ipak, te začkoljice su sitne i ne kvare ukupan dojam – samo nam je žao što ih Meucci nije naveo negdje, pa da ih znamo unaprijed. Jednom kad uspostavite vezu, ona je prilično kvalitetna: nije baš kristalno jasna kako Meucci navodi, ali je – dok zovete preko GSM-a – definitivno bolja nego kod chat programa, tek malčice lošija nego preko „normalne“ veze. Ako zovete preko interneta, nije ništa lošija od konkurencije. Dodatna prednost je jednostavno uspostavljanje telefonske veze sa cijelom grupom korisnika (kao i kod pojedinačnih poziva, ne moraju svi sugovornici biti korisnici aplikacije – premda je brže i jednostavnije ako oni to jesu).

Sama aplikacija je pregledna i jednostavna za korištenje, premda ne baš savršeno stabilna, ali zato je potpuno besplatna, bez reklama. Meucci obećava da će tako i ostati; dodatno jamstvo tome daje 6 milijuna dolara investicija, koliko je dosad skupio ovaj izraelski startup. Ako se pitate kako je uspio ponuditi sve te usluge besplatno, odgovor je prilično zakučast: iskoristio je jeftinije ugovore između pojedinih telefonskih operatera (na sličnom principu kao i low-cost letovi zrakoplovom) ali detalji nisu javno objavljeni i – nije nas ni briga, dokle god stvar funkcionira.

Meucci

Samo još jedan detalj na koncu: ako se pitate otkud vam je poznato ime Meucci, odgovor glasi: to je izumitelj telefona. Antonio Meucci je bio siroti Talijan koji je prvi izumio telefon ali nije imao novca da plati skupi patent, pa ga je pretekao bogati Škot po imenu Graham Bell. Tako barem tvrde Talijani…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.