Mobvoi nije poznato ime – čak ni tehnološkim znalcima; prije će ih asocirati na Gremlina – ali ta je tvrtka već sebi izgradila ime u rodnoj Kini, gdje je postigla veliki uspjeh s „pametnim“ ručnim satom Ticwatch. Njime u Kini možete naručiti pizzu, pozvati taxi ili proučiti kakvi su restorani u blizini… Mobvoi je tim ručnim satom pomogao Googleu „prošvercati“ Android Wear u Kinu (američki gigant ondje nije dobrodošao jer nije pristao na kontrolu od strane komunističke vlasti) a Google je zauzvrat kupio udio u kineskoj tvrtki.

Novi Ticwatch 2 predstavlja iskorak pekinške tvrtke na međunarodno tržište. Iskorak – od sedam milja! Mobvoiju je trebalo manje od deset minuta da dostigne cilj Kickstarter kampanje postavljen na skromnih 50.000 dolara. Sada je već prešao milijun dolara – a do kraja je ostalo gotovo tri tjedna (25. kolovoz). Početna early bird cijena od 99 dolara dakako više nije dostupna, a i aktualna cijena od 139 dolara neće dugo… To je najbolji rezultat za nosive uređaje na Kickstareru još od sata Pebble koji se prodao u više od milijun primjeraka.

Što može Ticwatch 2 što drugi ne mogu (barem ne u tom cjenovnom rangu)? Za početak, ovo je jedan od rijetkih „pametnih“ satova koji će podjednako dobro komunicirati i s Androidom i s iOS-om (istini za volju, „Androidaši“ će se prije snaći s njim – jer, njihov je sat utemeljen na Androidu, premda prilično izmijenjenom, ali ne toliko da ne bi mogao pokretati Android Wear aplikacije). U sat je ugrađen GPS prijemnik, brojač otkucaja srca i još nekoliko senzora (brojač koraka), kao i baterija od 300 mAh koja će izdržati i najintenzivniji dan (ili dva umjerenija) a puni se prislanjanjem na priloženi bežični punjač (usput budi rečeno, ekran je uključen non-stop; ne morate ništa stisnuti da bi vidjeli koliko je sati – kao na većini drugih „pametnih“ ručnih satova).

Najzanimljivija osobina ove mudrice koja pokazuje vrijeme je ta što se njome može upravljati na četiri različita načina: dodirom, glasom (aktivira se naredbom ‘OK, Tico’ – riječ je, pogađate, o simplificiranoj verziji Googleove tehnologije), gestama (primjerice, dovoljno je okrenuti zapešće da bi odgovorili na poziv) i nečim što Mobvoi zove „škakljanje“ (Tickle) riječ je o posebnoj površini osjetljivoj na dodir, smještenoj na desnom rubu sata, po kojoj možete micati prstima da bi primjerice odabrali stavku iz izbornika, skrolirali, zumirali ili pojačali/stišali zvuk.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.