Američka tvrtka Volata je tržištu ponudila prvi visokotehnološki bicikl za bicikliste slijedeće generacije. Konstruktori koji rade za kompaniju smještenu u San Franciscu ciljali su na high-tech bicikl koji zahtijeva minimalno održavanje i namijenjen je “performance and utility” vertikali, to jest korisnicima koji bicikl koriste profesionalno, primjerice dostavljačima, ali i svima koji žele „sportsku“ vožnju na putu do posla i natrag.

Volata je prvi bicikl s ugrađenim računalom sa zaslonom dijagonale 2,4″ (oko 6 cm) koji putem aplikacija svome vozaču prenosi informacije o vremenskim uvjetima, prometu, otkucajima srca, nudi turn-by-turn navigaciju te prenosi informacije sa smartfona. Nudi i integraciju s popularnom biciklističkom aplikacijom Strava.

Izuzetno je važna zaštita protiv krađe sa GPS podrškom i senzorom koji detektira svaki pomak bicikla te u slučaju otuđenja vlasniku šalje podatke o lokaciji bicikla. Osim toga, bicikl ima integrirano prednje i stražnje svjetlo, te dinamo za punjenje interne baterije i pogonski remen umjesto klasičnog lanca.

Volata

„Bicikl je najučinkovitiji način prijevoza na ljudski pogon, a danas, kada sve više prelazimo na održivi prijevoz, bicikl je sve popularniji u čitavom svijetu. No industrija bicikala nije zrela u tehnološkom smislu te nije unaprijedila bicikle ugrađenim digitalnim značajkama za poboljšanje iskustva vožnje te sigurnosti“, kaže Marco Salvioli, suosnivač i generalni direktor tvrtke Volata. „Konstruiranjem Volate pomakli smo granice dizajna i performansi te ugradili tehnologiju u sam bicikl i zaokružili ga talijanskim dizajnom. Kada kupujete automobil, ne morate naknadno nabavljati svjetla, ili koristiti smartfon umjesto kontrolne ploče. Bicikli se moraju razvijati, kao što je to već učinjeno s automobilima“, zaključio je Salvioli.

Volata

Ipak, moramo primijetiti da ovome biciklu nedostaje električni motor kojega ipak očekujemo u ovome cjenovnom rangu, na današnjem tržištu. Veliki proizvođači bicikala poput tvrtki Specialized i Cube nude bicikle opremljene električnim motorom i za manje novca, doduše bez integriranog računala, ali s boljim komponentama, jamstvom i osiguranim servisiranjem. S druge strane ovaj je bicikl na prvi pogled lijepo dizajniran (aluminijski okvir i karbonska vilica).

Isporuka bicikla se očekuje tek za godinu dana – u srpnju 2017. – ali naručiti se može već sada, na web stranici tvrtke. Bicikl možete rezervirati odmah za 299 dolara, ali pri isporuci morati ćete se oprostiti od još 3.200 dolara, koliko iznosi razlika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.