Sakte-TV (u prijevodu: spora televizija) prikazuje obične svakodnevne događaje i radnje, poput vožnje vlakom ili štrikanja, u realnom vremenu. Epizode su neuobičajeno duge, a dosadašnji rekorder je ona kojom je dokumentirano putovanje od Bergena do Kirkenesa. Trajala je 135 sati, odnosno više od pet i po dana.

Tko to gleda, pitate se? Istine radi, treba reći kako ni većina Norvežana ne prati svaku epizodu od početka do kraja. Ipak, prvu epizodu – koja je prikazivala sedmosatnu vožnju vlakom od Bergena do Osla – barem djelomično je pogledalo oko 20 posto stanovnika te nordijske zemlje, iako se u njoj nije događalo ništa naročito zanimljivo. Gledatelji su mogli tek promatrati krajolik kako promiče dok se vlak kreće prema odredištu, promatrati ljude kako ulaze i izlaze na postajama…

slow tv
foto: Thomas Hellum / NRK

Prvu epizodu je 2009. godine emitirala norveška državna RTV kuća Norsk rikskringkasting AS. Stanovništvo je snimateljsku ekipu dočekalo spremno, pa tako u već spomenutoj petodnevnoj epizodi uz brodsku rutu moguće vidjeti ljude koji čekaju prolazak kako bi bili dijelom showa. Društvene mreže su eksplodirale, a epizodu je (opet, bar djelomično) pogledalo 2,5 milijuna Norvežana. Što čini otprilike polovicu stanovnika.

Kako kažu autori serije, riječ je o pokušaju povratka razmišljanju, introspekciji i sporosti u vrijeme kad je život iznimno ubrzan, mediji su neodvojivi dio svakidašnjice, a informacijsko zagađenje toliko da čovjek ponekad ima osjećaj kako ne može više čuti niti vlastite misli. Umjesto nametanja priče gledatelju, htjeli su mu omogućiti stvaranje vlastite priče zamišljanjem temeljem prikazanog.

slow tv

Pa, ako vam ovo djeluje privlačno, potražite epizode s osamnaest (da, 18) sati pecanja lososa, dvanaest sati kukičanja…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.