Koliko je brza vaša veza s internetom? Često se to zapitamo; već postoje mnoge aplikacije koje će dati brz i jednostavan odgovor na to pitanje – kao što je popularni Speedtest – ali nijedna ne nudi tako jednostavan odgovor kao FAST.

Aplikaciju je pokrenuo Netflix, svjetski najpopularniji servis za prikazivanje filmova i serija preko interneta (legalno – za razliku od BitTorrent servisa, Popcorna i sličnih). Netflix je toliko popularan u rodnoj Americi (kod nas je popularniji Pickbox – s razlogom) da su nezavisna istraživanja znala pokazati da Netflix povremeno samcat „pojede” dvoznamenkasti postotak ukupnog internetskog prometa u SAD-u. Stoga ne čudi da su pokrenuli vlastiti servis za mjerenje brzine internetske veze – FAST – jer o brzini i stabilnosti veze itekako ovisi kvaliteta gledanja filmova i serija, osobito kad se njihov „program” gleda na mobilnim vezama.

FAST Speed Test

Mjerač brzine internetske veze

Ono što pak čudi – u tolikoj mjeri da smo se, nakon što smo isprobali aplikaciju, pitali ima li uopće smisla o njoj pisati – jest njena jednostavnost. Pokrenete ju, ona smjesta krene mjeriti brzinu veze s internetom (bilo da je to WiFi ili „normalna” mobilna veza: 3G, 4G ili nepodnošljivo spori GPRS/EDGE), nakon par sekundi ispiše na ekranu njenu brzinu – i to je sve. Nema nikakvih dodatnih opcija (osim tipke za ponovno pokretanje istog testa), nikakvih pojašnjenja, detalja, ništa. Nema ni mogućnosti da izmjerite brzinu prema internetu (upload). Taj asketizam nas je isprva zgranuo – navikli smo da nam aplikacije nude mali milijun mogućnosti, i potrebnih i nepotrebnih, ali – zašto ne? Kad malo bolje razmislimo, budućnost mobilnih aplikacija će vjerojatno biti baš ovakva: nudit će samo ono što nam zaista treba, brzo i jednostavno, bez nepotrebnih komplikacija. Nema čak ni preporuke je li izmjerena brzina dovoljno dobra za gledanje Netflixa – to ćete ionako brzo  naučiti sami procijeniti.

Fast

Zapravo, potpuno bijelo sučelje ipak ima jednu dodatnu opciju, koja se pojavljuje tek nakon što „odvrtite” test brzine: ona nudi mogućnost da ipak pokrenete detaljni Speedtest.net spomenut na početku članka. I to nas je isprva zbunilo: zašto ova aplikacija nudi da pokrenete njenog popularnijeg konkurenta (FAST se zasniva na vlastitoj, Netflixovoj tehnologiji) – to je kao da vam Pepsi Cola ponudi da probate Coca Colu. A opet, zašto da ne? Ovako FAST nudi da nezavisno verificirate njihove rezultate kod glavnog konkurenta, i tako se uvjerite koliko su pouzdani, te – što je još važnije, i korisnije za korisnika – da dobijete dodatne detalje kao što je brzina uploada. Brza, jednostavna aplikacija s linkom na kompliciraniju, detaljniju alternativu? Dobitna kombinacija!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.