Volkswagenu, nekad omiljenom brendu, nanesen je još jedan udarac: Flavio Garcia i njegov tim znanstvenika sa Sveučilišta Birmingham te njemačka sigurnosna tvrtka Kasper & Oswald objavili su dokument o tome kako je jednostavno daljinski „provaliti“ u vozila VW Grupe. Sve što treba sposobnom hakeru za takvu operaciju je amaterski radio prijemnik (kakav košta oko 250 kuna), preko kojeg će pratiti šifru kojom vlasnik otključa ili zaključava svoj auto; zatim će uz pomoć posebnog softvera brzo i lako „razbiti“ šifru.

Volkswagen je priznao problem, uz „debele ograde“ tipa „pa nisu ugroženi baš svih 100 milijuna, ove godine smo izdali neka vozila s naprednijom kriptografijom“ i „to je samo brava od vratiju, još uvijek nije lako pokrenuti vozilo“ ali su isto tako objavili da rade na otklanjanju problema sa znanstvenicima koji su ga otkrili. Oni, dakako, nisu javno objavili detalje o tome kako se hakeri mogu okoristiti sigurnosnim propustom pa VW ima neko vrijeme da riješi propust.

No stvar je u tome da je VW već imao vrijeme da riješi problem, za kojeg zna već tri godine – ali umjesto da ga riješi, on je sve poduzeo da ušutka znanstvenike koji su otkrili problem: dao je na sud Garciju i njegovu ekipu i zabranio ima da dvije godine javno iznose išta o tom problemu, piše Wired. Dvije godine su prošle a VW nije ništa napravio na uklanjanju problema, pa je Garcia sada objavio priču. I ne samo to: u navedenom dokumentu iznosi se ne jedan nego dva načina na koje hakeri mogu „razbiti“ šifru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.