Ransomware je stručni naziv za najnoviji tip računalnih napada, u kojem će informatički siledžije steći kontrolu nad vašim računalom i ucijeniti vas da im platite – ili će vam obrisati sve podatke (ili ih javno objaviti: u nekim slučajevima, to bi moglo biti još pogubnije po vas). Točnije rečeno, to uopće nije novi tip računalnih napada – postoji već desetljećima – no u neka druga (stara, dobra?) vremena njemu su bile izložene samo najveće megakorporacije, nacionalne vlade, tajne službe… Eto, napredak informatike, zahvaljujući kojem si sada možemo priuštiti računala kakva su si ranije mogle priuštiti samo supersile, dovodi i do toga da smo izloženi napadima nalik na one u špijunskim filmovima.

Srećom, ne morate biti James Bond da bi se izborili s takvim napadom – ni oni s druge strane nisu neki računalni geniji: često su to šeprtlje koji oponašaju recepte velikih da bi „oderali“ male. Nažalost, manje iskusni korisnici često se i sami ušeprtljaju i pristanu na ucjenu: većinu takvih primjera nikad nećemo doznati – jer je žrtve sram – ali The Next Web navodi dva svježa: kako je bolnica u Hollywoodu platila 17.000 dolara kako bi im napadači vratili podatke o pacijentima, bez kojih bi ih teško izliječili (još su dobro i prošli jer su napadači navodno isprva tražili 3,6 milijuna dolara) te kako je kanadsko sveučilište platilo 20.000 dolara (ne znamo poučava li to sveučilište i informatičku sigurnost – ako da, ne preporučujemo ga).

To je bilo prošlog mjeseca, ali od ovog tjedna svima koji su napadnuti stoji na raspolaganju besplatna pomoć: web odredište No More Ransom na kojem možete naći informacije o opasnostima ransomwarea, savjete za prevenciju (koje bi bilo dobro pročitati prije nego što vas napadnu) te alate kojima ćete se moći iščeprkati iz zagrljaja digitalnih ucjenjivača; udarni među njima omogućuje da isprobate 160.000 ključeva, sve dok ne nađete onaj koji će vam povratiti kontrolu nad vašim podacima. No More Ransom su pokrenuli stručnjaci iz specijaliziranih tvrtki Kaspersky Lab i Intel Security te Europola i nizozemske policije. Pomoć može biti i obostrana: na toj adresi možete i prijaviti da ste žrtva ransomwarea i tako pomoći policiji da pronađe počinitelje.

Ako želite više doznati o ransomwareu, možemo preporučiti i ovaj tekst iz britanskog Guardiana, koji detaljno savjetuje kako se zaštititi od te napasti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.