Ponekad su stvari vrlo jednostavne – tako jednostavne da se pitate kako vam već ranije nisu pale na pamet. Eto, postoji jedan potez kojim za par sekundi možete učiniti da vam baterija traje dulje (otprilike desetak posto, možda čak i dvadeset – zavisi kako koristite mobitel) i da vam još k tome mobitel radi brže i stabilnije te troši manje podataka. Kako to napraviti? Ne može jednostavnije: obrišite Facebook aplikaciju.

Zvuči apsurdno, zar ne? Teško je očekivati da će Facebook, koji bere milijarde od svojih korisnika, držati do njih kao do lanjskog snijega. Pa ipak, tako je: Facebooku očito nije stalo da mu aplikacija radi stabilno, brzo, sigurno, pouzdano… Jedino do čega mu je stalo jest da izvuče što više podataka o svojim korisnicima – a to izvodi tako da radi u pozadini, bez našeg znanja i privole, koristeći razne trikove i nemilice trošeći bateriju, memoriju i ostale resurse.

Razni testovi pokazali su kako će se, nakon što maknete službenu Facebook aplikaciju, ostale aplikacije na Androidu pokretati oko 15 posto brže. Da ne bi mislili da je na iOS-u drugačije, Guardian je dokazao kako će iPhone 6S uštedjeti 15 posto baterije kad mu se makne Facebook aplikacija.

Da se krivo ne shvatimo: nismo mrzitelji Facebooka. Ne mislimo da je Facebook najgora aplikacija na svijetu – ima i gorih, samo što se manje koriste (Twitter, Snapchat, LinkedIn – sve redom koriste previše resursa i rade tko-zna-što u pozadini) – i želimo nastaviti koristiti Facebook, ali štedljivije. Srećom, rješenje postoji: zove se Hermit.

Hermit

Izrada lite aplikacija od web usluga

Hermit je aplikacija za Android (sorry, ljubitelji iPhonea: za vas ne postoji ovako efikasno rješenje – preporučujemo da nastavite koristiti Facebook na Safariju). Hermit je ustvari web preglednik koji će vam omogućiti da u njemu otvorite web verziju vašeg omiljenog odredišta – to može biti Facebook i druge društvene mreže (spomenuti Twitter, LinkedIn, Snapchat…), chat aplikacije kao što su Facebook Messenger i Skype, ili web portali (kao što je spomenuti Guardian koji je iskritizirao Facebook ali i sam ima glomaznu, sporu i zahtjevnu aplikaciju).

Drugim riječima, ako imate bilo koju aplikaciju za koju vam se čini da radi sporo i troši resurse, a radi i na webu – isprobajte ju u Hermitu. On će od željenih odredišta napraviti posebne „aplikacije“ koje su zapravo wrapperi  – OK, sad ste vjerojatno zinuli, ali objasnit ćemo što je wrapper: to je prikaz jednog jedinog web sitea u web pregledniku, odvojen od ostatka weba; to znači da je a) sigurniji od normalnog prikaza jer se virusi i ostala zloćudna gamad neće moći pokrenuti; b) troši manje memorije, baterije i ostalih resursa; c) možete podesiti cijeli niz opcija posebno za svaki site; primjerice, plavo sučelje Facebooka možete prebojati u zeleno ili narančasto.

Hermit

Dosad smo vas već sigurno „napalili“ kako je Hermit sjajna stvar, ali sada ćemo spomenuti dva nedostatka. Prvi je da od njega možete besplatno napraviti samo dvije aplikacije – primjerice, Facebook i Twitter, ali ne i Messenger – jer treću valja platiti. OK, to zapravo i nije nedostatak jer ako vam Hermit može zamijeniti tri aplikacije – pošteno je platiti ga pet dolara. A ni onaj drugi nedostatak nije strašan: radi se o tome da Hermit ne može baš sve. Primjerice, kada služi kao zamjena za Facebook – nema notifikacija; zatim, ako imate Android stariji od 6.0, nema uploada fotografija na Facebook, a WhatsApp uopće ne radi. I tako dalje… Koju god aplikaciju zamijenite Hermitom, postoje velike šanse da ona neće imati neke mogućnosti koje je nudila originalna aplikacija.

Zašto smatramo da to nije strašan nedostatak? Zato što većina web verzija zapravo nudi više mogućnosti od aplikacije, pa ćete vrlo vjerojatno ubrzo otkriti da uz pomoć Hermita možete neke stvari koje sa starom, originalnom aplikacijom niste mogli – a tih novih mogućnosti u pravilu je uvijek više nego onih koje ste izgubili.

hermit

Na koncu, ispada da je jedini veliki nedostatak Hermita taj što ćete morati uložiti nešto vremena da se upoznate s novim mogućnostima (koje on nudi u odnosu na originalnu aplikaciju) i eventualnim nedostacima (što ne može a da je to mogla originalna aplikacija). Svo to uloženo vrijeme stostruko će se vratiti – bržim radom, manjom potrošnjom baterije, memorije…

Pa da se vratimo na te prednosti – koje smo većinom već spomenuli u uvodu. Prvo, potrošnja baterije. Stvar je u tome da Hermit onemogućava Facebook i slične da rade u pozadini, bez vašeg znanja – što crpi bateriju, ali i vaš račun ako plaćate internetsku vezu. Dok radite u Hermitu, sva komunikacija s internetom se odvija pred vašim očima. Drugo, memorija. Cijeli Hermit „teži“ 1,9 MB – za usporedbu, Facebook aplikacija ima više od 50 – da, pedeset – MB (tu negdje su i Twitter i Snapchat, tek nešto lakši od 50), a vrlo brzo će sakupiti oko pola gigabajta (500 MB) privremene memorije. Treće, tu je integrirani blokator reklama: ako ih ne želite, reklame se neće prikazivati.

Hermit

Eto, Hermit smo nadugo i naširoko opisali jer radi se o novom, drugačijem konceptu, na kojeg se valja naviknuti. Dobra vijest je da se Hermit jednostavan za uporabu; njegove bogate mogućnosti možete postupno, polako upoznavati – ili ignorirati, jer sve radi iz prve, uz minimum podešavanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.