Web portali rađaju se i umiru, a Wikipedia je mnogima od nas već 15-ak godina prva adresa kojoj se obratimo kad se na kavi s prijateljima porječkamo oko nekog podatka. Obično je riječ o nekom davnom događaju, što znači da smo Wikipediju dosad zapravo doživljavali kao svojevrsnu digitalnu povjesničarku. Međutim, svojom je novom mobilnom aplikacijom ona pokazala i novinarske vještine. Neki idu tako daleko da je proglašavaju odličnim predloškom za news portal. Odakle takav zaključak?

Wikipedia

Online enciklopedija

Kad otvorite ovu aplikaciju, čiji je naziv, bez kompliciranja, jednostavno ‒ Wikipedia, očekivano nas dočeka tekstualna i ujedno glasovna tražilica. Ispod nje prva i najuočljivija je rubrika Trending, s člancima o aktualnim događajima. Komercijalni novinski portali rekli bi „breaking news“ ili (nezgrapnije) „prijelomne vijesti“ i onda to još začinili crvenom bojom i velikim slovima. No ne bojte se, ovo je ipak grafički decentna Wikipedia, nema tu niti vizualne agresije niti lovljenja klikova. Sljedeća rubrika, naziva Trending Articles, donosi pet najpopularnijih članaka tog dana, a na prvom ekranu još su i slika dana te članak dana. Kao što se i podrazumijeva, članke je vrlo jednostavno podijeliti preko društvenih mreža, chata, elektroničke pošte, cloud storage servisa itd.

Personalizirano informiranje

Najzanimljivije su opcije, međutim, one koje personaliziraju korištenje ove aplikacije: Because you read i Continue reading. Prvu opciju ‒ prijedloge za čitanje na temelju ranije pročitanog – u današnje doba očekujemo od svakog news portala, a opcijom Continue reading (Nastavi čitanje) ova aplikacija inteligentno uvažava činjenicu da nas u mobilnom čitanju često prekidaju. Recimo, kad moramo izići iz tramvaja pa kasnije želimo na miru nastaviti s čitanjem. Zato ovdje članke možemo označiti za kasnije (čak i offline) čitanje te ih pohraniti na različite, proizvoljno nazvane liste.

Wikipedia

Hrvatski trendovi

Naravno da, kao i kod web inačice, postoji mogućnost izbora hrvatskog jezika kao osnovnog i time „hrvatske Wikipedije“. No, ako baš ne pratite hrvatske novinske portale, psihički se prethodno pripremite jer su i na hrvatskoj Wikipediji u trendu likovi iz povijesti prošlog stoljeća. Hrvatska inačica Wikipedijine mobilne aplikacije ima i drugačije nazvane, ali sadržajno uglavnom iste rubrike: Novosti, Izabrani članak, Slika tjedna i Na današnji dan. Sve je to sažeto, pregledno i čitko (i s linkom za čitanje punog članka), što su komplimenti za mobilnu enciklopediju u današnjem vremenu kad se borimo s gomilama nestrukturiranih podataka.

Wikipedia

Sve u svemu, moramo priznati da nam je svježa Wikipedijina mobilna aplikacija ugodno osvježenje, pa i iznenađenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.