Crowdsourcing, odnosno prikupljanje podataka od mase korisnika, popularno je u mnogim djelatnostima – od novinarstva do javnog zdravstva – a londonska tvrtka OpenSignal primijenila ga je u istraživanju tržišta mobilnih mreža. Zamisao je jednostavna: korisnici preuzmu mobilnu aplikaciju za iOS ili Android a u OpenSignalu mjere kako oni koriste mobilnu mrežu. Ljudima se zamisao očito svidjela, jer aplikaciju je preuzelo 15 milijuna korisnika a OpenSignal je u stručnim krugovima zaradio ugleda jer su se njihovi podaci pokazali kao vrlo pouzdani.

Najnoviji su objavljeni u izvješću The Global State of Mobile Networks (August 2016) i donose vrlo zanimljive podatke o stanju i korištenju 3G, 4G i WiFi mreža prikupljenih od 800.000 korisnika u 95 zemalja svijeta – u rasponu od Južne Koreje, koja vodi u gotovo svim pokazateljima, pa i onom ključnom: prosječnom brzinu mobilnog pristupa internetu, koja ondje iznosi čak 42,3 Mbps, pa do Afganistana na posljednjem mjestu, gdje prosječna brzina iznosi 2,2 Mbps.

Južna Koreja je prva i po kriteriju dostupnosti 3G/4G mreža je dostupna korisnicima u 98,54% slučajeva. Slijedi Japan, a pri vrhu su i druge zemlje Dalekog Istoka (Singapur, Tajvan, Hong Kong), Australija i Novi Zeland te nordijske zemlje: Finska, Švedska, Danska, Norveška. Više od 90 posto su i ostali očekivani „sumnjivci“: SAD, Kanada, Švicarska, Estonija, arapske izvoznice nafte… Međutim, iznenadilo nas je što je prilično visoko na ljestvici i Hrvatska, gdje je 3G ili brži mobilni signal dostupan korisnicima u 86,33% slučajeva. Iza nas su primjerice Belgija, Francuska, UK, Irska, Slovenija, Njemačka…

Slijedeći grafikon nas je još više iznenadio: riječ je o ranije spomenutoj prosječnoj brzini – najvažnijem pokazatelju kad je mobilni pristup interneta u pitanju. Hrvatska s prosječnom brzinom od 16,76 Mbps ovdje zauzima još više mjesto – tek malčice zaostajemo za Finskom i Švicarskom a iza nas su Austrija (15,48 Mbps), tri najveće zapadnoeuropske države (UK, Njemačka i Francuska: sve tri jedva nadmašuju 13 Mbps) i SAD (12,34). Hrvatska je u europskih Top 10, dok posljednje mjesto na našem kontinentu drži BiH (5,61 Mbps).

Naši susjedi su u svjetskom Top 5 u posljednjem grafikonu koji pokazuje koliko korisnici provode vremena uz Wi-Fi: u BiH taj postotak iznosi čak 62,13%. Vjerojatni razlog tome su relativno nepovoljni uvjeti koje tamošnji operateri nude za mobilni pristup internetu, no – za razliku od prethodna dva kriterija, ovaj ne zavisi samo o razvijenosti mobilne mreže nego o odnosu nekoliko faktora. U voj „disciplini“ svjetski prvaci su Nizozemci koji više od 70% podataka s interneta skidaju preko Wi-Fi mreže (premda imaju i vrlo razvijenu i naprednu 3G/4G mrežu, i na vrhu su i u prethodne dvije kategorije. Hrvatska je i na ovoj top-ljestvici relativno visoko, s 53,8%.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.