Otkako nam je Steve Jobs iPodom stavio tisuću pjesama u džep hlača načini kako možemo konzumirati digitalnu glazbu stalno se mijenjaju i usavršavaju.

Aplikacija Music Cube djelo je njemačkog razvojnog programera Henrika Boltea, koji ju nudi za Android (4.2 i noviji) u besplatnom i Pro izdanju (1,13 dolara – bez reklama).

Od tisuća i tisuća sličnih aplikacija izdvaja se ne samo po vrlo elegantnom korisničkom sučelju, već i po dodatnim mogućnostima namještanja kvalitete zvuka. No, idemo redom.

Music Cube

Svirač glazbe

Kako je vrlo lagana (9,4 MB), preuzimanje i instalacija ne traju dugo. Po pokretanju će vas dočekati zaslon s pozdravnom porukom, da bi aplikacija potom ponudila izbornik smješten uz lijevi rub zaslona.

Čim aktivirate neku drugu značajku osim onih koje nudi taj će se izbornik povući u pozadinu. Ponovno ga možete aktivirati potezom prsta po zaslonu s lijeve na desnu stranu.  Pomoću njega možete glazbu pohranjenu na mobitelu pregledati po popisu pjesama, po albumima, popisima za reprodukciju (playlistama), žanrovima i mapama u kojima su muzičke datoteke pohranjene. Izbornik je pregledan i jednostavan za korištenje.

Otvorite li popis pjesama ili playlistu, pri dnu ćete naći alate za poboljšavanje kvalitete zvuka, opće postavke aplikacije i informacije o samoj aplikaciji. Želite li u postavke samog popisa, trebate kucnuti na izbornik s tri okomite točkice u gornjem desnom kutu.

Na raspolaganju imate dva alata za bolji zvuk: ekvilajzer (u rasponu od 60 do 14.000 Hz) i booster za bas. Rezultati nisu spektakularni, pogotovo kad su basovi u pitanju, ali će vam pomoći u namještanju nešto rafiniranijeg zvuka.

Music Cube

Općim postavkama aplikacije možete odrediti što je na početnoj stranici, jezik aplikacije (hrvatski nije podržan), promijeniti opcije za player (što će prikazati, hoće li se sam pokrenuti kad spojite analogne ili Bluetooth slušalice), kako će izgledati katalog s pjesmama, opcije preuzimanja…

Postavkama za playliste, pak, možete pjesme slagati ih po naslovu abecednim redom ili obrnuto, po izvođaču, albumu, trajanju… Možete praviti vlastite popise za izvedbu i jednostavno ih mijenjati. Poželite li na brzinu pronaći neku pjesmu ili audio zapis, za to možete upotrijebiti tražilicu, smještenu pri vrhu zaslona.

Aplikacija nema mogućnost nabavke pjesama, pa ih morate ručno prebaciti. Podržava praktično velik raspon formata glazbenih datoteka, među kojima su MP3, WMA, AAC, 3GP, OGG, FLAC i drugi.

Čim ih ubacite, automatski će preuzeti podatke vezane uz njih, poput naslovnice albuma, biografije benda ili službene obrade, iz baze Last FM-a. Pjesme možete dodatno označiti tagom vezanim uz izvođača, album, godinu ili žanr. Kako unesete tag, tako će se aplikacija automatski osvježiti kako bi dodala nove podatke u bazu. Tagove možete naknadno mijenjati.

Music Cube

Povučete li prstom po zaslonu od dna prema vrhu aktivirat ćete player preko cijelog zaslona.

Nudi manje-više standardan set funkcionalnosti što se upravljanja tiče. No, ukoliko otvorite postavke (sličica zupčanika pri dnu) dok pjesma svira možete mijenjati pohranjene podatke vezane uz nju, dodati ju u redoslijed izvođenja ili na playlistu, pa i postaviti kao zvono vašeg smartfona.

Naravno, tu su i razne mogućnosti dijeljenja glazbenih datoteka: putem e-maila, SMS-a, Facebookovog Messengera, Evernotea, Bluetoothom, Skypeom, Slackom i već što imate instalirano na mobitelu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.