Samo mijena stalna jest. Ta antička mudrost danas je očitija nego ikad. Uzmimo za primjer Google Hangouts. Ranije poznata kao Google Talk, i isprva rezervirana za tekstualni chat preko računala, danas je to univerzalna aplikacija koja radi na svim mogućim uređajima i može se iskoristiti za manje-više sve oblike komunikacije: chat, slanje poruka (i SMS-ova), telefoniranje (možete pozvati bilo koji broj – a ako zovete u/iz inozemstva, jeftinije je nego preko mobilne mreže) i videotelefoniranje. Hangouts koriste i predsjednik Obama, Sveti otac Papa i David Beckham. Pa ipak, Google ga je odlučio umiroviti: ubuduće će Hangouts nuditi samo poslovnim korisnicima, a za „obične ljude“ ponudit će dva nasljednika: chat aplikaciju Allo i aplikaciju za videokonferencije Duo.

Ova potonja je izašla (početkom tjedna za Amerikance, a krajem tjedna za nas) i već naišla na izvrsne ocjene – barem na „domaćem terenu“ (ocjena 4,5, prvo mjesto na top-ljestvici Google Play trgovine; samo 3,5 na iTunes trgovini – zašto? Vratit ćemo se kasnije na to).

Google Duo

Videorazgovori

U pohvalnim ocjenama, korisnici najčešće ističu jednostavnost uporabe. Duo je čist i jednostavan, posve moderan. Nakon pokretanja, postavit će vam podosta pitanja – ali to je OK, jer većina njih je usmjerena na zaštitu vaše privatnosti. (Tako je barem u teoriji: ako naivno odbijete neku od ponuda – izgubit ćete neku funkcionalnost.) Na posljednje pitanje – koji je vaš telefonski broj – morate odgovoriti; nemate izbora, jer Duo nije vezan uz vaš Google račun nego uz telefonski broj. Nakon što vam na mobitel stigne potvrda SMS-om, možete otvoriti imenik (osim ako ste naivno uskratili Duu pravo na pristup imeniku) i provjeriti tko je od vaših kontakata već instalirao Duo. Oni će biti na vrhu imenika – svi ostali slijede, a pored njih je tipka Invite (Pozovi).

Sad smo zapravo preskočili jednu bitnu stvar: Duo nema nikakvu tipku za imenik, ili za bilo što drugo – nakon što smo dovršili početno podešavanje, svaki put kad pokrenemo Duo, na ekranu ćete vidjeti samo samog sebe (uslikanog prednjom kamerom) i ispod toga jednu jedinu tipku: Videopoziv – kad nju kliknete, pojavit će se imenik. (Nakon što obavite prvih par poziva, toj jednoj tipki na početku pridružit će se i slike osoba s kojima ste posljednjima razgovarali.) Usput budi rečeno, možete zvati samo jednu osobu – ne i više njih, kao na Skypeu – valjda se zato i zove Duo.

Google Duo

Na standardnom mjestu, nalazi se izbornik koji također nudi asketski izbor mogućnosti. Ipak, dvije su nam privukle pozornost. Ograničavanje potrošnje mobilnih podataka zvuči dobro, a još bolje je što nismo primijetili da je kvaliteta veze išta lošija kad bi ju uključili: sugovornika bi uvijek vidjeli jasno i oštro, bez ikakvih „kašljucanja“, zastajkivanja i trzanja – koje nekako unaprijed dočekujemo kad se video prikazuje uživo na mobitelu. Na Duu, sve teče iznenađujuće glatko – bez obzira na to koristimo li 3G/4G mrežu ili WiFi. Pesimisti bi rekli: ostaje da vidimo kako će to raditi kad veći broj ljudi nagrne na Duo (komunikacija se odvija preko WebRTC protokola, novijeg ali manje ispitanog od onih koje koristi konkurencija).

Druga mogućnost koja nam je privukla pozornost zove se Knock Knock (Google ju nije ni pokušao prevesti – sve drugo je prevedeno na hrvatski, ali ovo ne). Ako ju ostavite uključenom, osoba koju zovete vidjet će vas čim joj telefon počne zvoniti – i prije nego što prihvati poziv. Cool! Kladimo se da će za koji mjesec svi konkurenti početi nuditi isto – jer ovo je atraktivno. A i Google je to pametno izveo: neće vas vidjeti osobe koje vas nemaju u imeniku – niti vi njih – pa ne morate strahovati za privatnost. Jedini problem: sve to skupa savršeno radi na Androidu, ali ne i na iPhoneu: ako je on zaključan, na ekranu nećete vidjeti tko zove dok ga ne otključate.

Google Duo

Svidjelo nam se kako se Duo jednostavno koristi – za čas ćete se na njega navići – ali ipak nam nedostaje par mogućnosti. Primjerice, lako je dodati nekog u listu neželjenih pozivatelja, ali nema mogućnosti da odbijete videopoziv u trenutku kad vam ne paše da vas sugovornik vidi (jer vam je frizura grozna?) Svaka druga aplikacija za videorazgovore omogućuje da preuzmete poziv, ali da odgovorite samo zvukom, bez videa – osim Dua: kod njega je sve ili ništa.

Duo ima dosta prednosti: jednostavno se koristi, radi glatko i bez trzanja (karakterističnog za konkurenciju), nema doduše puno mogućnosti ali brzo ćete se njega privići… Nego, zvuči li vam to sve skupa poznato? Imate iPhone? Daaaa, gotovo sve što smo dosad napisali (osim Knock Knocka) vrijedi i za FaceTime, Appleovu aplikaciju za videorazgovore preko iPhonea. Duo je podjednako jednostavan, intuitivan; po nekim detaljima je čak i bolji od FaceTimea. Ogromna razlika je što preko FaceTimea možete zvati samo one koji također imaju iPhone, a preko Dua bilo koga tko instalira aplikaciju. K tome, Duo je sigurniji: podržava end-to-end enkripciju, za razliku od većine konkurencije.

Duo će se bez sumnje razvijati, ponuditi nove mogućnosti (razgovore bez videa, nadamo se) ali do tada – sve skupa nam izgleda kao da je jedina svrha Dua konkurirati Appleovom FaceTimeu (što neće biti lako: vidite li da Duu vlasnici iPhonea daju ocjenu niže – vjerojatno samo zato što je Googleov). Zašto bi koristili Duo na Androidu (ili na iOS-u, ako ne želite razgovarati putem videa s korisnicima Androida)? Jednostavnost uporabe i kvaliteta slike (i zvuka) su razlozi za – ali jesu li dovoljni da na mobitel utrpate još jednu aplikaciju? Naša preporuka glasi: ako već koristite Skype, Hangouts, Messenger, WhatsApp ili Viber – ne treba vam još i Duo, ali ako vam ga netko ponudi, prihvatite ga, nema štete od njega.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.