Google je jutros na svom blogu objavio službeni izlazak novog Androida. Verzija 7.0 Nougat, koja se „krčkala“ kod programera od ožujka, a posljednjeg dana lipnja je dobila i ime, od danas će preko službene nadogradnje krenuti na Nexus uređaje (6, 5X, 6P, 9, Nexus Player, Pixel C i General Mobile 4G) te na one koji su sudjelovali u službenom beta testiranju.

Nougat donosi preko 250 novih mogućnosti („major features“, kaže Google) među kojima na prvom mjestu izdvaja – emojije. Ukupno 1500 ugrađeno ih je u novi Android, a 72 ih je novih. Tu je i podrška za više jezika istodobno: to znači da u Google rezultatima nećete dobiti rezultate samo na engleskom ili samo na hrvatskom, nego oboje istodobno. Naravno, ostale, ne-Googleove aplikacije tek će se morati „priviknuti“ na višejezičnost i ponuditi mogućnosti koje ju podržavaju.

Sitna, ali vrlo korisna mogućnost je podešavanje Quick Settings ikona: to su one funkcije koje dobivate povlačenjem prstom od vrha ekrana nadolje – sada možete birati koje će se, vama najkorisnije funkcije, ovdje nalaziti i kako ih poredati. Općenito, mogućnosti notifikacija su sada razrađenije; dobra vijest je da lako možete isključiti one koje ne želite.

android 7

Vezano uz produktivnost, Google izdvaja tri mogućnosti. Prva će biti osobito korisna na uređajima s velikim ekranom: Multi-vindow omogućuje da podijelite ekran u dva prozora, čiju veličinu možete birati povlačenjem ruba prozora. (Usput budi rečeno, neovisno o ovoj mogućnosti sada možete fino podesiti i veličinu teksta i ikona.) Direct Reply omogućuje da odmah reagirate na obavijest koja vam je iskočila s vrha ekrana (primjerice, SMS), umjesto da morate najprije otvoriti aplikaciju koja je poslala obavijest. Treća mogućnost, Quick Switch, nudi brzo prebacivanje na posljednje korištenu aplikaciju dvostrukim „klikom“ na donju desnu tipku.

Bilo kakva mogućnost koja štedi bateriju uvijek je dobrodošla, pa je tako Google dodatno poboljšao Doze koji je zahvaljujući svojoj štedljivosti bio glavna zvijezda Androida 6. Kada isključite ekran, Dose može detektirati da nosite mobitel u torbici ili džepu (zahvaljujući senzoru okolnog osvjetljenja i žiroskopu koji će prepoznati da je u pokretu). Tada će uključiti najštedljiviji način rada.

Ljubiteljima igara obećava se veliki skok u performansama zahvaljujući novom sučelju Vulkan koji će iskoristiti nove generacije procesora. Onima koji više brinu o „ozbiljnim“ stvarima kao što su sigurnost i privatnost, Google nudi cijeli niz poboljšanja: brže i manje iritantne instalacije ažuriranja (odvijaju se u pozadini), enkripcija pojedinačnih datoteka (a ne samo cijelog diska) i brže podizanje sustava (Direct Boot). Onima koji svakog mjeseca kao od šale potroše maksimum podataka kojeg im tarifa omogućava, Data Saver omogućuje da isključite mogućnost da aplikacije u pozadini (bez vašeg znanja i ravnanja) „vuku“ podatke preko mobilne mreže.

Prvi mobitel koji će se prodavati s predinstaliranim Nougatom bit će, suprotno tradiciji, LG V20 (na donjoj slici).

LG V20

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.