Držanje zaslona pametnog telefona stalno uključenim nije dobra ideja jer je taj dio vašeg mobilnog ljubimca u pravilu među najvećim potrošačima baterije. No, ponekad ga ipak trebamo uključenog dulje od nekoliko trenutaka. Primjerice, kako ne bi morali stalno kuckati po mobitelu koji prikazuje recept dok kuhate ili dok pratite savjete kako pronaći skriveni ulaz u video igri koju upravo igrate. Ili dok lovite pokemone.

Srećom, Android ima tu opciju i jednostavno ju je aktivirati.

Ako dosad s njime niste bili upoznati, sad ćete naučiti što znači izraz ‘screen timeout’: označava vrijeme koje će proteći prije no što će se zaslon isključiti nakon što ga prestanete koristiti. U prosjeku traje između 30 sekundi i jedne minute, ovisno koji uređaj koristite.

Kako bi zaslon ostao dulje uključen, otvorite Settings pa Display. Pronađite jednu od ove dvije opcije: Screen timeout ili Sleep setting. Kucnite po njoj i odredite koliko će vremena proći prije gašenja zaslona.

Na mom Lenovu Vibe Z2 te su se opcije zvale Postavke, Zaslon i Mirovanje. Kod vas bi prijevod mogao biti drukčiji, pa imajte to na umu.

U pravilu će vam na raspolaganju biti raspon od 15 sekundi do 30 minuta. Što ako trebate dulje od toga? Pa, gotovo sigurno ćete trebati zasebnu aplikaciju jer je ta opcija obično dostupna samo razvojnim programerima. Iznimke su noviji uređaji poput Samsungovog Galaxy Notea 7, koji dolazi s ugrađenom značajkom Always On Display.

Googleova trgovina Play nudi puno aplikacija koje vam mogu s time pomoći. Predložit ćemo vam dvije, ali svakako istražujte dalje ako ove ne nude ono što vam je potrebno.

Stay Alive će, osim zaslona koji se nikad ne gasi, nudi nekoliko zanimljivih mogućnosti poput namještanja postavki za svaku aplikaciju zasebno i samoisključivanja u trenutku kad baterija dosegne određenu razinu napunjenosti.

Pripazite: za izdanja Androida 5 i novija ova aplikacija nema vlastito sučelje i morate joj ručno omogućiti pristup, nakon čega radi u pozadini.

Isto vrijedi i za iduću aplikaciju, Caffeine, koja omogućava zadržavanje uključenog zaslona za određene zaslone kad je smartfon uključen u struju ili računalo.

Naravno, nemojte zaboraviti kako je zaslon veliki potrošač baterije, pa se sjetite isključiti opisane značajke i aplikacije kad ih više ne trebate.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.