Kako su gledatelji veće zaslone zamjenjivali manjima, tako su ih pratile i aplikacije namijenjene konzumiranju multimedijalnih sadržaja. Kao besplatni player otvorenog koda koji je podržavao veliki broj raznovrsnih platformi, formata i kodeka, VLC je svoje mjesto među ljubiteljima gledanja video-spotova, TV serija i filmova na ekranu manjem od televizorskog izborio još u eri uzleta i dominacije osobnih računala. Uspon pametnih telefona i (u manjoj mjeri) tablet računala isprva kao da je malo zatekao ekipu iz projekta VideoLAN, ali su se uspjeli zbrojiti i na novoj generaciji uređaja i platformi nastaviti nuditi mnogima omiljeni player.

VLC

Video player

Nisu spektakularno popularni, no kategorija u kojoj se nalaze na Googleovoj trgovini Play – 50 do 100 milijuna preuzimanja dosad – govori kako su našli svoju publiku i mjesto na varljivom tržištu Androida. Ovog ljeta su osvježili svoju aplikaciju za Googleov mobilni operativni sustav. Izdanje 2.0 stiglo je šest mjeseci nakon prethodnog i donijelo brojne novitete te poboljšanja postojećih značajki. (U okviru je link na verziju za iOS, no ona nije obnovljena još od lipnja; ovaj članak se ne odnosi na nju.)

Među prvima se ističe mogućnost stvaranja popisa za izvedbu video zapisa, koju je moguće sačuvati ili obrisati. Video sadržaje moguće je gledati u skočnom prozoru (na uređajima koji podržavaju multitasking te vrste). Dojma smo kako će potonje biti korisno ponajprije vlasnicima phableta i tablet računala jer je skočni prozor dosta nepraktično gledati na zaslonima dijagonale manje od šest inča (15,2 centimetra).

Ugrađeno je prepoznavanje podnaslova, a titlove možete i izravno iz aplikacije preuzimati s OpenSubtitlesa. Te su značajke dostupne u izborniku koji se nalazi ispod otvorenog videa. Trebate kliknuti na sličicu sa stripovskim oblačićem.

VLC

Srezan je broj dozvola za pristup podacima i aplikacijama koje VLC od vas traži. Jedina koja se može smatrati rizičnom po vaš uređaj je ona za pristup medijskim datotekama, no bez nje je nemoguće koristiti bilo koji player, pa tako i VLC. Podržane su također i dozvole koje aplikacija traži u trenutku obavljanja akcije za Android N.

Novi VLC podržava protokole DLNA/UPnP, Windows Shares, FTP, SFTP i NFS. Moguće je pregledavati i reproducirati datoteke dijeljene na mreži i lokalnim poslužiteljima. Ta je nova značajka dobila mjesto u glavnom izborniku, do kojeg ćete doći ako kucnete na tri vodoravne crte u gornjem lijevom kutu početnog zaslona. Aplikacija je bez problema prepoznala moje kućno računalo i povezala se s njime.

Uz navedeno, glavni izbornik nudi pristup glazbenim datotekama, mapama, lokalnoj mreži, MRL-u, povijesti pregledavanja, kao i postavkama te informacijama o aplikaciji.

VLC

Izbornik s desne strane (tri okomite točke) ponudit će mogućnost razvrstavanja prema raznim kriterijima, osvježavanje popisa i pristup desetodijelnom ekvilajzeru s 18 već namještenih postavki (Classic, Club, Dance…)

Video zapise moguće je razvrstati po nazivu, trajanju i datumu. Svaki video ima vlastiti izbornik pomoću kojeg možete pokrenuti reprodukciju svih videa, dodati video na popis, reproducirati zvučni zapis, dobiti informacije, obrisati ili preuzeti podnaslov…

Također, moguće ih je i poravnati vodoravno te zaključati, kao i otvoriti niz dodatnih opcija, poput ubrzavanja reprodukcije, premotavanja, prebacivanja u manji zaslon, određivanja kašnjenja podnaslova i zvuka…

VLC

Glazbene datoteke moguće je pregledavati po izvođačima, albumima, pjesmama, žanrovima i popisima izvođenja.

Kao zanimljive izdvajamo značajke koja omogućavaju nastavak reprodukcije videa u pozadini u trenutku kada se zaslon uređaja isključi ili pritisne tipka početnog zaslona, regulaciju razine svjetla pokretom ruke, određivanje kako će se zaslon okretati (automatski, zaključati ga pri pokretanju, ostaviti u položenom ili uspravnom položaju), mijenjanje veličine i boje titlova, postavljanje jezika kojeg tražite…

Novi dekoder trebao bi omogućiti brže dekodiranje, a podrška za većinu kodeka i formata je osvježena. Kad smo već kod podrške, VLC je poseban po tome što ju još uvijek pruža za izdanje Androida 2.2, izvorno predstavljenog još u svibnju 2010. godine.

VLC

Sučelje za Android TV značajno je poboljšano, izbornik za Advanced Settings redizajniran.

Aplikacija je lokalizirana na hrvatski, no taj je posao dosta traljavo obavljen. Dobar dio izbornika još uvijek je na engleskom, a i dio koji je preveden nudi poprilično čudne izbore nazivlja. Tako su, recimo, postavke postale – osobitosti, ekvilajzer – ekvalizator… To je najveća zamjerka koju imam na novo izdanje VLC-a za Android. No, preživjet ću.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.