Ako vam je web-kamera odjednom prestala raditi nakon 2. kolovoza, krivac bi mogao biti Microsoft. Nakon obljetničke nadogradnje za Windows 10, USB i mrežno povezane web kamere više ne mogu koristiti video streaming enkodiran pomoću formata za kompresiju MJPEG-a ili H.264. Jedino što prolazi je YUY2.

Kamere ugrađene u laptope zasad nemaju problema, što sam provjerio i na mom Lenovu Ideapad Y580 tijekom pripreme ovog članka. (Nema ih ni HP ProBook G4 urednika, op. ur.)

Što se dogodilo i zašto? Nadogradnja je putem usluge Windows Camera Frame Server omogućila da više aplikacija za Windows 10 koriste web kameru istovremeno, što prije nije bilo moguće. No, kako bi MJPEG ili H.264 mogli bi duplicirati proces enkodiranja, što bi za posljedicu imalo slabiju izvedbu aplikacija i računala, odlučili su ograničiti mogućnost izbora formata.

foto: Microsoft

Pri tome, čini se, nisu uzeli u obzir koliko bi velik problem mogao postati. Naime, ako web-kamera pokuša koristiti MJPEG ili H.264 blokirat će se nakon otprilike minute rada, skupa s aplikacijom koju pritom koristite, poput Skypea.

Problemom su zahvaćene kamere poznatih proizvođača poput Logitecha, kao i niz aplikacija i servisa koji se u radu oslanjaju na kodeke.

Problem je općenito nezgodan za Microsoft, ali upravo ga Skype čini iznimno osjetljivim. Veliki dio Skypeovih 300 milijuna korisnika svakodnevno ju koristi u poslovne svrhe i za to plaća.

Stoga je razumljivo što ljutiti korisnici nemilo deru Microsoft po forumima, kako zbog propusta tako i zbog toga što nisu najavili promjenu. Iz Microsofta stižu tvrdnje kako su temeljito testirali nove značajke u suradnji s partnerima, ali to baš i nije neka utjeha.

Kako riješiti problem? Pa, jednostavnog rješenja zasad nema. Oni koji su instalirali Windows 10 unazad deset dana problem mogu riješiti tako što će se privremeno vratiti na prethodno izdanje Windowsa. Microsoft je i to uspio zeznuti jer je prije rok za povratak bio 30 dana.

Trajno rješenje bi trebalo stići tijekom rujna, i to samo za MJPEG. Za H.264 će, čini se, trebati više vremena Postoji privremeno koje bi moglo pomoći, no ne preporučamo implementaciju ako ne znate što radite.

U Windows Registar (Windows Registry) unesite ovu promjenu: HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform, dodajte DWORD “EnableFrameServerMode” i postavite na 0, pa restartajte Skype.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.