Možemo krenuti od senzora koji u modelu 5D Mk IV ima 30,4 megapiksela (6720 × 4480) s nešto povećanom osjetljivošću, pa je tako sad defaultna osjetljivostISO 100-32000. Bitni popratni moment jest da je senzor u Mk IV popraćen procesorom slike najnovije klase, DIGIC 6+, istim onim koji se nalazi u Canonovom top modelu 1D X II – no 1D X ima dva procesora, a 5D Mk IV jedan.

Upravo taj procesor slike omogućava da Mk IV ima burst mode od 7 slika u sekundi, jednu više od izravnog prethodnika, Mk III.

Kako je 5D Mk II bio prvi Canonov DSLR sa snimanjem videa, tako ni ovdje video nije izostao. Dapače, njime možete snimati 4K video (4096 × 2160 piksela) na 30 slika u sekundi. Zanimljiv je podatak da već u aparatu možete iz videa izvući pojedinu sliku u punoj rezoluciji od 8.8 megapiksela.

Canon EOS 5D Mark IV

Međutim, najzanimljivije stvari u ovom aparatu se i dalje vrte oko senzora. Kao prvo, na njemu je implementirana tehnologija Dual Pixel CMOS koja omogućava fazni autofokus i u live viewu i za vrijeme snimanja videa. (Pri tome će sigurno pomoći mogućnost da odaberete točku fokusa na stražnjem touch screenu.) Kao drugo, ta je tehnologija povezana s onime što je Canon nazvao Dual Pixel RAW. (Adobe je već objavio da će je podržavati.)

Radi se o tehnologiji koja omogućava sitnije prilagodbe fokusa, bokeha i uklanjanja ghostinga – slika se snima u dva dijela koji se onda mogu malo pomaknuti lijevo ili desno i namjestiti stvari koje nisu uspjele u samom snimanju. (Što rezultira raw datotekom od 72 megabajta, usput rečeno.) Canon vrlo oprezno izbjegava koristiti riječ “fokus” u vezi s ovom tehnologijom i tu su sasvim u pravu. Ovo očito nije nimalo nalik sad već pokojnom Lytru i svjetlosnom polju. No ipak, koliko smo uspjeli shvatiti, ako snimate s vrlo malom dubinskom oštrinom i promašili ste fokus za centimetar-dva (recimo, htjeli ste da oko bude u fokusu, ali su umjesto njega oštre trepavice), postoji mogućnost da ćete moći srediti sliku u kasnijoj obradi. Naravno, štogod budete mogli, to će se zasad moći samo u najnovijoj verziji Canonovog programa Digital Photo Professional.

Canon EOS 5D Mark IV

Konačno, da zaokružimo mogućnosti 5D Mk IV, treba spomenuti da ima ugrađen i Wi-Fi i NFC i GPS (koji mjeri i elevaciju). Sve to će vas koštati. U Americi je najavljena cijena od 3500 dolara, dok smo kod nas vidjeli da se govori o 28.600 kuna. Nije malo. Ali ni aparat nije takav da su mu krajnji dometi snimanje ručka u restoranu.

Canon EOS 5D Mark IV

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.