Kada je Facebook kupio WhatsApp, najpopularniju svjetsku chat aplikaciju koja je već tada imala gotovo milijardu korisnika, obvezao se da neće koristiti privatne podatke njegovih korisnika – bez tog obećanja ta kupoprodaja vjerojatno ne bi prošla kod regulatornih tijela. Dvije pune godine Facebook se držao tog obećanja – do prekjučer, kada je WhatsApp potiho objavio promjene na svom blogu. Samo dan kasnije, britanska regulatorna agencija izrazila je neslaganje; na potezu su odgovarajuće agencije EU-a i SAD-a (potonjima je udruženje za zaštitu potrošača EPIC već podnijelo prijavu).

O čemu se konkretno radi? Najprije dobre vijesti: Facebook neće moći čitati vaše poruke (zaštićene su end-to-end enkripcijom, pa ih ne može čitati ni WhatsApp). Manje dobre vijesti: WhatsApp je sad spreman odati vaš telefonski broj „Facebookovoj obitelji kompanija“ (među njima je i Instagram, pa i proizvođač VR kacige Oculus VR). Isto vrijedi i za vaš status, datum posljednje prijave… Korisnike je posebice razbjesnilo što se u novim pravilima doslovce kaže „Vaš telefonski broj neće se podijeliti na Facebooku“ – točno: neće biti javno podijeljen na mreži Facebook, nego će ga se predati kompaniji Facebook, a ona će ga proslijediti oglašivačima. WhatsApp zasad ne prikazuje oglase korisnicima – ali, sudeći po novostima, čini se da i tome dolazi kraj.

Ako ne želite da WhatsApp podijeli vaše informacije s Facebookom, primijenite dolje opisani postupak – premda, kako piše Independent, ni to neće posve spriječiti WhatsApp da proslijedi neke informacije o vama svom gazdi.

Ako vas WhatsApp obavijesti o novim pravilima, kliknite na strelicu u donjem desnom kutu kako bi pročitali više detalja. Ako se ne želite složiti s novim pravilima, isključite kvačicu u donjem desnom kutu na slijedećem ekranu.

Nova pravila možete odbiti i naknadno: kliknite na Postavke odnosno Settings (tri točkice u gornjem desnom uglu na Androidu; na iOS-u je isti izbornik u donjem desnom uglu), odaberite Račun odnosno Account i isključite kvačicu pored stavke Dijeli moje podatke o računu odnosno Share my account info.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.