Tableti već neko vrijeme bilježe pad interesa, ali Lenovo svejedno bilježi rast prodaje tableta – jer ima drugačije, inovativne proizvode koji očito pogađaju želje i potrebe kupaca. Serija Yoga već nas je navikla na originalna rješenja ali za novi, jučer predstavljeni Yoga Book ipak nam je trebalo neko vrijeme da svarimo sve novitete.

Lenovo YOGA BOOK

Na prvi pogled, stvar izgleda kao laptop (samo što je tanji od centimetra; na najtanjem rubu mjeri samo 4 milimetra). Između dviju ploča nalazi se zglob nalik na onaj na ručnim satovima, koji se sastoji od 130 različitih mehaničkih dijelova; on omogućuje lako zakretanje za 360 stupnjeva. Na gornjoj ploči je ekran od 10,1″, a na donjoj je… e, sad slijedi iznenađenje. Očekivali biste tipkovnicu; da, tu može biti i tipkovnica – doduše, ne prava, mehanička, nego iscrtana. Lenovo tvrdi da se na njoj nakon određenog razdoblja privikavanja može tipkati jednako ugodno kao i na „pravoj“ (površina je napravljena od stakla koje je pomno odabrano za grubi, mat osjećaj; „tipke“ su velike i razmaknute). No s vremenom ćete moći i brže tipkati jer virtualna tipkovnica nudi dodatne prednosti: lako se možete prebaciti između različitih jezika, tipkovnica se „navikava“ na vas i vaš stil pisanja te automatski predviđa i predlaže slijedeću riječ (u Android verziji).

Lenovo Yoga Book

Dakle, donja ploča je tipkovnica? Može biti. A može biti i crtaća ploča. Priložena je posebna olovka (Real Pen) opremljena tehnologijom Wacom Feel It, osjetljivom na intenzitet dodira: njome možete vrlo fino crtati. A naravno možete i pisati: sve što pišete pretvara se u tekst na ekranu (i sprema kao tekst). A sada kada smo definirali kako ta ploča ima dvije funkcije – tipkovnica ili crtaća/pisača ploča – dodajmo da ima i treću. Naime, može poslužiti kao podloga kojom možete pisati po normalnom, običnom papiru – ali ako ne pišete „normalnom, običnom“ olovkom nego onom priloženom, sve što pišete (ili crtate) na papiru „preslikat“ će se na ekran Yoga Booka i ostati na njemu zabilježeno. Naravno, ostat će i na papiru.

Lenovo Yoga Book

Osim što je manji, Yoga Book je i lakši od normalnog laptopa – teži 690 grama, jer je izrađen od kombinacije magnezija i aluminijskih legura. Pokreće ga procesor Intel Atom X5 sa 4 GB memorije, a nudit će se u dvije verzije: s Androidom (15 sati rada na bateriju) i Windowsima 10 (tri sata manje). Dvije verzije razlikovat će se i po boji (zlatna ili brončana za Android, stroga crna za Windowse) a dakako i po cijeni: preporučena cijena za europsko tržište, na kojem se očekuje još ovoga mjeseca, iznosit će 499 eura za Android odnosno 599 eura za Windows verziju.

Dakako, Lenovo je na IFA-i predstavio još nekoliko novosti – koje ćemo detaljnije predstaviti prilikom dolaska na hrvatsko tržište: to su ultratanki konvertibilni laptop Yoga 910, novi tablet Yoga Tab 3 Plus kojem je glavna namjena gledanje filmova, laptop Miix 510 koji se može razdvojiti da bi se koristio kao tablet.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.