Krenimo od mršavca: Swift 7 u struku mjeri 9,98 milimetara (da, moralo je biti manje od centimetra – tako je pamtljivije!), manje od bilo kojeg drugog „normalnog“ prijenosnog računala. Teži 1100 grama – što je također vjerojatno vrlo blizu nekog rekorda. Da ne bi mislili da su ti rekordi postignuti samo minijaturizacijom, Swift 7 ima 13,3″ zaslon (Full HD, pokriven Gorilla Glassom) i bateriju koja navodno može izdržati 9 sati neprekidnog rada, plus sve uobičajene priključke i mogućnosti (uključujući neke nove: USB 3.1 tipa C, WiFi dvostruke brzine s MU-MIMO tehnologijom, HD web kamera s HDR-om).

Acer swift 7
Acer Swift 7

Swift je potpuno nova Acerova serija laptopa kod koje je težište prebačeno na – lakoću: to su ultratanki i perolaki modeli namijenjeni onima koji će često prenositi svog prijenosnika. Swift 7 je najjači model te serije a na europsko tržište stiže krajem mjeseca po cijeni od 1.299 eura naviše. Tri slabija modela nose lako pamtljive nazive Swift 5 (izlazi u studenom, od 799 eura), Swift 3 (također u rujnu, od 599 eura) i najslabiji ali još uvijek prilično tanak, lagan i baterijski izdržljiv Swift 1 (studeni, 399 €).

Spin je još jedna nova serija, i također namijenjena onima kojima je mobilnost prioritet. Razlika je u tome što se konvertibilni Spin modeli mogu zakretati za 360 stupnjeva i koristiti kao tableti. Najjači model, Spin 7 košta isto kao i Swift 7, i tek je malčice deblji (10,98 mm), teži (1,2 kg) i manje izdržljiv (8 sati rada na baterije) no zato ima veći 14″ touchscreen. Kao i Swift, i Spin može imati novi Intelov Core procesor sedme generacije (Kaby Lake).

Acer spin 7
Acer Spin 7

Ostala tri modela serije Spin osjetno su jeftinija: Spin 5 s 13,3″ ekranom po kojem se može pisati Active Pen olovkom koštat će od 599 eura naviše, kao i Spin 3 s ekranom uobičajene veličine (15,6″) i dva diska – SSD i HDD (oba se očekuju na europskom tržištu još ovog mjeseca). Najjeftiniji Spin 1 (od 299 eura, od studenog) s klasičnim Pentium ili Celeron procesorima namijenjen je učenicima i studentima, a kako u Aceru očito procjenjuju kako se taj segment kupaca ne drži previše do higijene, njegov 13″ ili 11,6″ ekran pokriven je Antimicrobial Corning Gorilla Glass zaštitom koja sićušnim česticama srebra štiti od mikroba.

Acer Predator 21 X
Acer Predator 21 X

Na drugoj strani spektra – suprotno od pojmova kao što su lagano, tanko i mobilno – stoji Acer Predator 21 X: prvo prijenosno računalo sa zakrivljenim ekranom. Nismo uspjeli pronaći podatak o njegovim točnim mjerama, ali ovako odoka – rekli bismo da je barem deset puta deblji od Swifta 7. Razlog tome je 21″ zakrivljeni IPS ekran razlučivosti 2560*1080, čija je widescreen slika vidljiva i pod oštrim kutom. Tu sliku pogoni ne jedna nego dvije Nvidia GeForce GTX 1080 grafičke kartice, a tu je i čitav niz ekscentrično vrhunskih karakteristika: šest ugrađenih zvučnika s Dolby Audio tehnologijom; pet ventilatora od kojih su tri opremljena novim ultratankim krilcima AeroBlade; tipkovnica s mehaničkim Cherry MX tipkama (kojoj se svakoj može zasebno podesiti boja osvjetljenja); numerička tipkovnica koja se može preokrenuti i koristiti kao visoko precizan touchpad.

Cijena? Sigurni smo da bi nas od nje glava zaboljela, pa ju Acer nije objavio. Zato su objavljene cijene manjih Predatora – 15 i 17 – koji stižu na naš kontinent u listopadu, po cijeni od 1.799 eura naviše, a udarni novitet im je GeForce GTX 1070 grafika. Otprilike istodobno stižu i tri nova gejmerska monitora serije Predator, kojima je glavni adut Tobiijeva tehnologija praćenja pogleda o kojoj smo pisali danas, povodom najave novih Alienware prijenosnika; naravno, imat će je i Predator 21 X.

To nisu svi noviteti koje je Acer predstavio na sajmu IFA: najavljen je i novi mini-PC Revo Base koji na europsko tržište stiže tek nagodinu, kao i novi jeftini phablet Iconia Talk S te smartfon Liquid Z6 (Plus) o kojem ćemo sigurno još pisati prije nego što dođe na naše tržište krajem godine, jer mu cijena djeluje vrlo povoljno u odnosu na karakteristike. I naravno, predstavljena je i web kamera za pse i mačke

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.