Mora li PC biti dosadna siva kutija? Naravno da ne mora – to najbolje zna tvrtka koja ih je proizvela više nego ijedna druga. HP je na sajam IFA u Berlin donio pokazati dva takva uređaja. HP Pavilion Wave doduše jest siva kutija, ali takva da ni nakon pozornog pregledavanja nećete shvatiti da je to PC – na prvi, drugi i treći pogled rekli biste da je to zvučnik; tim više što se sprijeda ni ne vidi HP-ov logotip, nego samo logotip B&O-da, danske hi-fi tvrtke najpoznatije po zvučnicima. Morate pogledati Wave odozgo da bi vidjeli HP-ov logotip. Zvučnik je ispod „poklopca“ s logotipom – ne bi se reklo, jer je zvučnik napravljen tako da emitira zvuk oko sebe u 360 stupnjeva. Kroz isti otvor kroz koji izlazi zvuk – izlazi i vrućina i prašina koju tjeraju ventilatori iznutra. Naravno, osim zvučnika tu su i mikrofoni – preko kojih možete izdavati naredbe Waveu, preko Cortane.

Pošto je ovo ipak PC, svi njegovi priključci (USB 3.0, 3.1 i tip C; HDMI i DisplayPort da možete istodobno „ganjati“ dva monitora; Gigabit Ethernet i priključak za mikrofon/slušalice) su sakriveni u jednom bridu ovog trostranog uređaja; za pretpostaviti je da ćete baš taj brid okrenuti prema zidu, pa je još manja šansa da će posjetitelji shvatiti da je to PC… Pa ipak, to je sasvim pristojan PC koji može poslužiti za sve osim za najzahtjevnije igre. Pokreću ga Core procesori i3 i i5, a kasnije će im se pridružiti i i7 s Radeonom R9, kojim se mogu pogoniti dva monitora istodobno u 4K razlučivosti. Prvi modeli Pavilion Wavea očekuju se na europskom tržištu slijedećeg mjeseca, po cijeni od 699 eura naviše.

Drugi novi model je još zanimljiviji. HP Elite Slice je modularni PC, kojeg možete sami složiti, sloj po sloj (slice = kriška). Za razliku od svih dosadašnjih sličnih rješenja, moduli su bežični, tako da ih je zaista dovoljno umetnuti: oni će se već sami znati spojiti i razmijeniti energiju. Štoviše, ni sam osnovni modul ne treba klasični kabel za napajanje: dovoljno je spojiti ga USB-om na monitor (OK, to ne može biti bilo koji monitor, jer većina njih još uvijek nema USB 3.1 tipa C, ali naravno da HP već nudi jedan takav: HP EliteDisplay S240uj). A kad smo već kod bežičnosti, jedan od modula kojeg možete umetnuti na Elite Slice je bežični punjač za mobitele: samo položite kompatibilni mobitel na vrh Slicea i kreće punjenje.

Ostali moduli su Collaboration Cover koji pretvara Elite Slice u ultimativnu platformu za telekonferencije (preko Microsoft Skype for Business, kojim možete upravljati pomicanjem prsta po poklopcu), Audio Module koji upošljavaju B&O-ovu tehnologiju da bi da bolji zvuk, primio ga preko više ugrađenih mikrofona i pročistio pomoću HP Noise Cancellation softvera (ta dva modula nude se kao gotova konfiguracija HP Elite Slice for Meeting Rooms). Tu je i ODD modul ako se ipak zaželite starog, dobrog optičkog diska. Cijena za početni model, bez sliceova, kojeg očekujemo već krajem ovog mjeseca a koji nudi Core i3-6100T, 4 GB RAM-a i tvrdi disk od 500 GB, iznosi 629 eura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.