Eh, bolja prošlost… Sony, kojemu je gotovo 70 godina, vidio je i bolje dane, a u tim godinama čovjek – pa očito i Sony – rado se sjeća uspjeha iz prošlosti. Jedna od najvećih bio je Walkman, čiji kostur Sony svako malo vadi s tavana da bi dao ime novoj liniji prijenosnih svirača. Najnoviji slučaj je Signature Series, serija audio proizvoda za najzahtjevnije, čiji je prvi proizvod NW-WM1Z. Sam taj naziv je naklon starom Walkmanu – njegova najpopularnija izvedba zvala se WM1 – a na njega podsjeća i dimenzijama: dok današnji mobilni audio uređaji nastoje biti što manji (i mobilniji), Sonyjev novi Walkman ide suprotnim putem: teži 455 grama. Razlog tome je doslovce zlatan: naime, nisu mu pozlaćeni samo ulazi za slušalice – kakav je običaj na high end audiouređajima: cijelo je njegovo kućište pozlaćeno. Ispod te pozlate nalazi se bakar kojem je otklonjen kisik – što ima audiofilskog smisla, ali rekli bismo da vanjska pozlata ipak služi samo tome da pokažete debljinu svog novčanika…

Novi Walkman će se najbolje snaći s visokokvalitetnim zvukom bez kompresije, ali svirat će i obični MP3 – uz upscaling tehnologiju DSEE HX koja će „raspeglati“ zvuk.  Uređaj ima ugrađenih 256 GB za pohranu (ne)kompresioranih audio datoteka, a novu glazbu možete ubaciti preko microSD kartice ili Bluetoothom (opet uz Sonyjevu vlastitu tehnologiju LDAC koja poboljšava prijenos zvuka preko Bluetootha). Ima tu dakako još ekskluzivnih tehnologija… a i treba ih biti za ovaj cjenovni rang.

Sony NW-WM1Z koštat će 3300 eura kada se pojavi u prodaji slijedećeg mjeseca. Puno? Srećom, postoji i jeftiniji model NW-WM1A koji košta „samo“ 1200 eura – a tako i izgleda; nije pozlaćen nego je crn (sve tehnologije za poboljšanje zvuka su iste, pa bi i kvaliteta zvuka trebala biti podjednaka – kome je to bitno). U staro doba su uz Walkman dolazile i slušalice, ali sada ih morate zasebno nabaviti: za MDR-Z1R dodajte još 2200 eura (i 385 grama mase). Četvrti član Signature serije izlazi u studenom: to je pojačalo TA-ZH1ES koje će koštati okruglo dvije tisuće eura i ne radi na baterije, pa će pretvoriti vaš Walkman u nepokretan uređaj – bi li ga onda trebali zvati Standman?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.