Unatoč sve naprednijim mogućnostima unosa teksta, slika, skica i crtica u pametne prijenosne uređaje mnogi se još uvijek najlakše kreativno izražavaju pomoću dobrog starog bloka papira i pisaljke. Ali onog trena kad se pokaže da bi nam napisani tekst nasušno trebao u digitalnom obliku podobnom za uređivanje, požaliti ćemo zbog te komocije. Sva sreća pa su se u takvoj situaciji našli i neki programeri, inovatori pa su pitanje digitalizacije rukopisa riješili i na zadovoljstvo običnog korisnika. Na tržištu su već otprije Moleskine’s Smart Writing Set (199$) i Livescribe’s Smartpen (149.95$) ali kada se ovim pitanjem pozabavi jedan Montblanc, (da, onaj proizvođač prestižnih fancy pisaljki) pa još sve skupa uveže u kožu, nema dvojbe da je predmet želje na vidiku. Uglancan i u rečenu meku talijansku kožu uvezan, Montblanc Augmented Paper kompanija je ovaj tjedan predstavila na sajmu IFA u Berlinu.

Za 725 dolara, koliko ovaj statusni simbol košta, dobije se pisaljka iz Montblanc’s StarWalker serije i elegantni notes iz Urban Spirit kolekcije.  Iako ga radije zovu augmented paper, radi se ipak o zgodno zamaskiranom grafičkom tabletu. (Čini da će, gore spominjani, obični korisnik i dalje pisati u obični notes)

Uz obećanje najkvalitetnijeg mogućeg razaznavanja rukopisa, proizvođač ističe da stvar radi na 12 jezika pa čak i na ruskom i kineskom koji ne koriste latinično pismo. (Uzevši u obzir veličinu tržišta, čudili bismo se da nije tako).

Za digitalizaciju napisanog koristi se elektromagnetska rezonancija, a notes ne mora biti spojen ni s računalom ni s kakvim drugim uređajem sve dok se u internu memoriju ne nakrca 100 stranica. Sve se bilješke pomoću pripadajuće aplikacije (Montblanc Hub app) mogu prebaciti na smartfon, poslati preko bluetootha, e-maila ili spremiti na Dropbox.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.