AdBlock Plus je softver koji blokira internetske oglase na računalima, mobitelima i ostalim umreženim uređajima. Popularni ABP probio se u prvi plan nakon što se pročulo kako je (njegov skoro pa imenjak) AdBlock primao novce od Googlea i ostalih kako bi propustio samo njihove oglase. (Ako se pitate kako to da su na njihovoj početnoj stranici, u sekciji AdBlock in the News, linkovi na najsvježije vijesti iz 2011., sad vam je jasno – od tada bi se teško našao neki pozitivan članak o njima).

Eto, AdBlock Plus nije napravio istu grešku: nije odlučio potajice propuštati oglase onih koji plate, nego je to objavio javno. U priopćenju, te na posebnoj web stranici posvećenoj „prihvatljivim oglasima“ nadugo i naširoko se objašnjava koji su to oglasi prihvatljivi – oni koji nisu previše napadni, upadljivi i tako dalje – ali sve se svodi na jednostavnu logiku: „zločesti“ su oni koji nisu platili AdBlock Plusu da ih proglasi „dobrima“.

Po svemu sudeći, doba u kojem smo mogli pregledavati web bez oglasa polako se primiče kraju – jer, s druge strane i izdavači se sve uspješnije bore protiv blokatora oglasa raznim upozorenjima i blokiranjem sadržaja onima koji pokušavaju blokirati njihove oglase.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.