U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu odvija se umjetnički projekt L.I.R. (Livre in Room), nazvan i „digitalnom babilonskom knjižnicom“, koji našem doživljaju književnosti daje dodatnu dimenziju. Njegov autor, francuski umjetnik Joris Mathieu, osmislio je digitalnu kabinu u kojoj nam hologram glumca pet minuta čita odlomak iz odabranog književnog djela, što je popraćeno glazbom i ilustracijama. U kabinu ulazite sami, odabirete knjigu s čijim se sadržajem želite upoznati, skenirate njezin barkod i smjestite se u stolici, nakon čega se pokreće hologram. Trenutno je u toj digitalnoj knjižnici 30-ak knjiga što su ih izabrala četvorica suvremenih francuskih književnika (Antoine Volodine, François Beaune, Lorris Murail, Lancelot Hamelin), a na izbor su nam djela klasika kao što su Cervantes, Hugo, Bulgakov, Ellroy. Uključene su i knjige za djecu.

Ulomci iz knjiga interpretirani su na francuskom, nekoliko njih na rumunjskom jeziku. Naravno, autorova je želja da ova kabina, u skladu sa svojim nazivom, u budućnosti donosi uvid u što više književnih djela i da hologram govori što više jezika. Postoji ideja i o mobilnoj aplikaciji koja bi omogućila da jednostavnim skeniranjem barkoda dobijete dojam o knjizi prije nego što je posudite.

Jasno da smo iskoristili priliku doživjeti ovo iskustvo. Osamljivanje u kabini uistinu vas učas uvodi u drugu stvarnost. Tehnički je dio sjajno izveden, tako da su upute praktički zdravorazumske. Skenirate standardni kôd knjige, onaj koji svaka knjižnica ima, dakle nema potrebe ni za kakvim dodatnim, posebnim. Također, ne morate nigdje pritiskati za pokretanje, nego se hologram pojavi par trenutaka nakon skeniranja. Doživljaj je zaista intenzivan i tjelesan. Dojam je kao da imate vlastitu kazališnu predstavu i spontano očekujete interakciju s glumcima koji su tu samo za vas. Time je, po našem mišljenju, ostvarena želja autora da se omogući individualno iskustvo u javnom prostoru knjižnice.

Do 2. listopada, kad odlazi na Frankfurtski sajam, ova digitalna knjižnica otvorena je u Medijateci Francuskog instituta u Bogovićevoj 5 u Zagrebu, i to od utorka do petka od 12:30 do 19:30 sati te subotom od 11 do 14 sati. Najava nije potrebna, a neće vam trebati niti članska iskaznica niti ulaznica. Da bismo i mi bili barem malo multimedijalni, preporučit ćemo vam službenu videonajavu projekta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.