Svi znamo da gledanje u ekran nije zdravo, ali ne pada nam na pamet da se odreknemo svojih dragocjenih digitalnih uređaja. Što nije ni potrebno jer diskretnim promjenama u načinu njihova korištenja možemo ne samo „učiniti nešto za svoje zdravlje“, nego se naprosto osjećati ugodnije. No, da bismo to napravili, moramo točno znati zašto nam ti ekrani toliko škode.

Plavo jutro, crvena večer

Svjetlost koju emitira ekran, kao i svaki drugi izvor svjetlosti, sastoji se od spektra boja, koje imaju različit utjecaj na naš organizam. Plava boja iz tog spektra povoljno djeluje na naš organizam tijekom dana jer podiže koncentraciju i raspoloženje, no navečer remeti biološki ritam jer reducira izlučivanje melatonina. Ukratko, razbuđuje nas u vrijeme kad bismo se trebali lagano uspavljivati, a poremećaji spavanja dokazano su povezani s debljinom, dijabetesom, depresijom i još gadnijim bolestima. Nekada je čovjekov dnevni ritam bio bliži prirodnom, ustajao se u zoru, lijegao rano, a večeri provodio u ne osobito osvijetljenim prostorijama. Mi moderni ljudi digitalnog doba to si ne možemo i ne želimo priuštiti. Svjesni su toga i liječnici, pa nam ne preporučuju selidbu u planinsku kolibu bez struje i signala, nego da dva sata prije odlaska na spavanje ne koristimo elektroničke uređaje i da navečer upalimo žarulje s toplijim (crvenim) svjetlom, koji ima najmanji utjecaj na naš dnevni bioritam. Glavni je problem s današnjim ekranima što koriste značajnu količinu plavog svjetla. Recimo, LED osvjetljenje ugrađeno u mnoge od njih donosi mnogo prednosti (energetsku učinkovitost prije svega), ali i značajnu količinu plavog svjetla.

U krevet s mobitelom

Od svih nama tako dragih uređaja, najproblematičniji je u ovom smislu mobitel, jer je on davno ušao u mnoge naše spavaće sobe i krevete. Provjetrimo mi sobu, zamračimo je ‒ sve kako treba ‒ i onda uzmemo mobitel da dovršimo chat koji smo započeli, pročitamo zaostale forvarduše, pa dođe poruka s Fejsa itd. Srećom, kao pomoć za oči (i dobar san, uravnotežen bioritam itd.) u slučaju mobitela dolaze aplikacije koje filtriraju plavo svjetlo. Treba ih razlikovati od aplikacija za zatamnjivanje ekrana, iako često imaju i tu funkciju. Naime, mala digresija: u standardnim postavkama većine mobitela nemoguće je smanjiti svjetlinu ispod 80 posto, pa su vrijedni programeri napravili aplikacije koje to čine. Nemojte nas krivo shvatiti, u prirodno tamnom dijelu dana zamračivanje je poželjno, ali ne rješava problem o kojem govorimo, pa ćemo o tim aplikacijama drugom prilikom.

Night Mode

Filtriranje plavog svjetla

Sam svoj optičar

Dakle, mobilne aplikacije za filtriranje plavog svjetla. Ima ih mnogo i nije ih teško pronaći na Trgovini Google Play. Jednostavnog su sučelja i bez puno opcija, što su u ovom slučaju vrline. Na primjeru jedne stare dobre, nemaštovito nazvane Night Mode, pokazat ćemo vam što možete očekivati od ovog tipa aplikacija…

Pri prvom pokretanju dobivate objašnjenje zašto je potrebno blokirati plavu svjetlost, što sigurno već i znate ako ste posegnuli za aplikacijom ove namjene.

Glavni izbornik vrlo je jednostavan, ali od ovakvih aplikacija ni ne tražimo više, jednostavnost je ovdje vrlina.

Glavni je ekran onaj gdje određujemo koju boju i koliko želimo filtrirati te koliko želimo zatamniti ekran. Predefinirana je za blokiranje, naravno, plava boje. Pametan savjet za kombiniranje ovih dviju opcija vam ne možemo dati, morat ćete isprobavati i sami otkriti koja je dobitna kombinacija postavki za vas. Tu se također nalazi i timer, vrlo korisna mogućnost da programirate kada će se aplikacija automatski uključiti.

Podešavanje perioda u kojem će Night Mode biti aktivan nije naročito intuitivno riješen. Primjerice, ako želite da aplikacija radi od 19:00 do 23:30, prvo na glavnom ekranu izaberite ON. Na ekranu koji se potom otvori (krug na slici) prvo pritisnite PM pa za sate (brojka 7) pa za minute (0). Vratite se na glavni ekran, pritisnite OFF i ponovite isto: PM ‒ 11 ‒30.

Sjajno je što stalno, gdje god se nalazili, imate mogućnost uključivanja i isključivanja aplikacije, i to jednostavnim povlačenjem s vrha ekrana. To je uobičajeno mjesto za notifikacije takvog tipa, dakle sasvim intuitivno rješenje.

Laku noć!

Dodatak (20. rujna 2016.): Primijetili smo da je Night Mode nekompatibilan s više hrvatskih aplikacija za m-bankarstvo: dok je aplikacija aktivna, nije moguće upisati PIN za ulazak u m-banking. Dakle, morat ćete privremeno suspendirati aplikacije ili instalirati Obscure Window Detector, koji taj problem rješava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.