Leica je jučer predstavila svoj prvi novitet za sajam Photokina (počinje slijedećeg tjedna). Dobra vijest je da je to najvjerojatnije najjeftinija Leica ikad – koštat će 279 eura, kada stigne na tržište u studenom – ali prije nego što se previše razveselite, znajte da je to instant-kamera (što bi naš narod rekao: Polaroid). Zasniva se na Fujifilmovoj tehnologiji Instax koja omogućuje da odmah nakon „škljocanja“ otisnete fotografiju na papir.

Pošto je ovo ipak Leica, nudi nekoliko mogućnosti na koje nismo navikli kod „idiot-kamera“, primjerice čitav niz predefiniranih načina snimanja (modovi za snimanje ljudi, sporta, akcije, partyja…) kao i makro postavke i tajmeri. Pošto je ovo ipak 2016., posebna pozornost je posvećena selfiejima, pa se sprijeda nalazi i ogledalce u kojem možete provjeriti kako izgledate prije okidanja.

Ipak, u priopćenju za tisak Leica u prvi plan stavlja dizajn: „Leica Sofort se razlikuje od ostalih kamera po više aspekata od esencijalne važnosti: nepogrešivom stylingu i looku koje je Leicin tim razvio posebno za ovu kameru, te izboru boja.“ Nakon takvog uvoda, prestali smo se pitati zašto je Leica Sofort osjetno skuplja od ostalih instant-kamera i tražiti tehnološke razloge visoke cijene. (Doduše, u slijedećem paragrafu se spominje da je kamera kadra iskoristiti prirodno svjetlo – ali kako nema detalja, nismo sigurni je li to doista tehnološka prednost.) Što se tiče spomenutih aspekata od esencijalne važnosti, tri boje u kojima će se Sofort nuditi su bijela, narančasta i boja mente.

Instax „filmovi“ će se nuditi za 11,90 € za 10 snimaka, te u crno-bijeloj varijanti – koja će biti još skuplja: 13,90 €. Danas se stvarno ne isplati biti nostalgičan…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.