Ako volite tehniku, vjerojatno ste već čuli za iFixIt – web odredište na kojem deseci muškaraca i žena ostvaruju svoje mladenačke snove: rastavljaju svoje igračke na dijelove. I ne stiže ih nikakva kazna starijih – ne moraju strahovati od ćuške ili „po guzi“, jer ono što rade je u općem interesu: uče nas kako da sami popravimo svoju e-opremu, bilo da se radi o mobitelu, tabletu, laptopu, kameri ili nečem desetom. OK, možda to i nije u općem interesu, jer proizvođači često i ne vole da se obznani koji se točno dijelovi nalaze u njihovim uređajima…

Primjerice, Apple: znate li kakva se baterija nalazi u iPhoneu, kakvi ga čipovi pokreću i tko ih proizvodi? Zahvaljujući iFixItu, sve se to sad zna: popularni site je postavio novi rekord i u jednom danu „razrovao“ iPhone 7, iPhone 7 Plus i Apple Watch 2. Tako smo, između ostalog, saznali da novi iPhone 7 Plus pogoni baterija snage 2915 mAh – što i nije neki veliki napredak u odnosu na 2750 mAh u starom modelu. (I „običan“ iPhone 7 – bez Plusa – nije znatno pojačan: njegova baterija ima tek 1960 mAh.)

No najzanimljivije je što je zamijenilo priključak za slušalice. Dakle, zamijenio ga je… Ne, ne biste nikad pogodili: odušak barometra. Tu se, dakle, nalazi pregrada i kanalčić koji služe tome da se izjednače pritisak u unutrašnjosti iPhonea i onaj u atmosferi, kako barometar ne bi pogrešno prikazivao nadmorske vrijednost visine na kojoj se nalazi. Tako barem tvrdi Apple (iFixIt se poziva na ovaj članak).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.