Znate li što je to noise-cancelling tehnologija? U teoriji, riječ je o jednostavnoj tehnologiji: u slušalice se ugrade par mikrofona koji osluškuju okolnu buku, a u njima je par čipova koji generiraju zvuk obrnutog „predznaka“ od okolne buke. Taj zvuk se pušta u djeliću sekunde – manjem od tisućinke – tako da naše uho ne stigne ni „uhvatiti“ prvi zvuk prije nego što ga ovaj drugi poništi. U slušalicama čujemo samo glazbu – okolna buka je čudesno iščezla. (Naravno, to nije ni slično onim slušalicama koje nose radnici izloženi buci: noise-cancelling slušalice mogu biti gotovo jednako lagane, tanke i prozračne kao one „normalne“ – te zvučati jednako dobro.)

Izolirati se od iritantne buke oko vas – bilo da ju podižu vaši kolege u uredu, radnici na cesti ili motor zrakoplova – zvuči neodoljivo privlačno, zar ne? Da, ali ima jedan problem. Navikli smo da nove tehnologije s vremenom brzo postanu dostupne i za najplići džep – ali nije tako s ovom. Da, ima slušalica koje se hvale noise-cancelling tehnologijom a možete ih kupiti za par stotina kuna – ali to nije to. Da bi dobili „pravu stvar“ – slušalice koje su u stanju eliminirati bilo koju vrstu buke oko vas, i opet zvučati hi-fi, one moraju koštati. Stoga, premda ovo više nije nova tehnologija, još uvijek se broj tvrtki koje su njome ovladale može izbrojati na prste dvije ruke – i još uvijek će vam ostati slobodna četiri prsta, s koliko znamenki morate računati kada je u pitanju njihova cijena.

Bose QC35

I u tom malom i probranom društvu, jedno ime se jasno izdvaja: Bose. Njihova serija slušalica QuietComfort postala je referentna točka ostalima. Stoga smo s nestrpljenjem dočekali QC35, prvi njihov bežični model. Bose je dugo radio na nasljedniku popularnog modela QC25, jer je očito želio da se rezanjem žice ne izgubi ništa od kvalitete zvuka. I uspio je! Morate se stvarno nabrušiti i detaljno prokopati po svojoj glazbenoj kolekciji da nađete nešto što lošije zvuči bez žice. Ni po pitanju praktičnosti, ništa im ne fali: udobne su, nisu preteške i jednostavno se koriste. Osim za glazbu, sjajno će zamijeniti vaše „normalne“ Bluetooth slušalice, pogotovo ako se nađete u bučnom okolišu: ne samo da ćete jasno čuti sugovornika, nego i on vas – mikrofoni će i njemu eliminirati buku oko vas.

Zapravo, što smo ih dulje koristili, to su nam više prirasle srcu. Ima mnoštvo detalja koje ne otkrijete odmah: primjerice, QC35 će „zabašuriti“ neželjenu buku, ali će propustiti vaš glas: jasno ćete čuti samog sebe, i stoga nećete nesvjesno povisiti glas – što ljudi inače rade kad na glavi imaju slušalice zatvorenog tipa. Ima i drugih promišljenih detalja: primjerice, u slušalice možete utaknuti „normalan“ priloženi kabel pa ih koristiti i kad zaboravite napuniti ugrađene baterije (one inače rade 20 sati s jednim punjenjem, a bez njih nema eliminacije okolne buke).

U normalnim uvjetima, Bose QC35 su sjajne slušalice koje će vam omogućiti da čujete glazbene detalje koje na jeftinijoj opremi ostaju skriveni. U nenormalnim uvjetima – buci – QC35 je prava blagodat koja će vas s lakoćom prebaciti u drugi svijet – gdje svira vaša omiljena glazba, i tako dobro zvuči da vas posve obuzima. Kada to jednom isprobate – rado ćete platiti njihovu visoku cijenu.


+

  • tišina!
  • kvaliteta zvuka
  • udobnost
  • jednostavnost upravljanja

  • cijena – nije da nije opravdana, ali mnogi si ju neće moći priuštiti…

2.999 kuna

Ascomm

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.