Današnje predstavljanje noviteta iz GoProa održano je u kalifornijskom zimovalištu simpatičnog naziva Squaw Valley, a trajalo je puna četiri sata (i koju minutu), no ipak ga je na službenom GoPro kanalu na YouTubeu u trenutku pisanja ovog teksta (sat-dva nakon završetka) pogledalo više od šezdeset tisuća ljudi. GoPro očito uživa kutni status…

Što je novog? Za početak, akcijske kamere Hero – po kojima je GoPro najpoznatiji. Posljednji udarni model Hero 4 predstavljen je pred točno dvije godine – u rujnu 2016. – što se u današnje doba doima kao prava vječnost. Stoga novi model donosi priličnu količinu noviteta. Hero 5 Black i Hero 5 Session u prodaju stižu 2. listopada po cijeni od 429,99 odnosno 329,99 eura a snimat će 4K video uz 30 sličica u sekundi. S obje kamere moći će se upravljati glasom (ne na hrvatskom, naravno) i bez problema će raditi pod vodom, sve do dubine od deset metara. Razlike? Jačim Hero 5 Blackom moći će se upravljati preko ugrađenog 2″ LCD zaslona osjetljivog na dodir (Session nema nikakav zaslon) a imat će i GPS prijemnik. Razlika je i u kvaliteti slike: kamera u Blacku imat će višu razlučivost (12 megapiksela) i moći će snimati fotografije u RAW formatu (bez kompresije) te video u WDR (Wide Dynamic Range) formatu.

GoPro je predstavio i novi softver za uređivanje snimki na računalima i mobilnim uređajima, kao i automatsko spremanje snimki u oblak (GoPro Plus) uz pretplatu.

GoPro

Uz sve te novosti, najviše je pozornosti je privukao treći novitet – premda se on već mjesecima rasteže i najavljuje, a sada je konačno službeno predstavljen: prvi dron GoProa. Karma (u prodaji od 23. listopada, po cijeni od 869,99 €) je nešto sasvim drugačije od dosadašnjih dronova – jer se daleko jednostavnije koristi, počevši od transporta: lako se sklapa, tako da stane u neveliki ruksak, zajedno sa svom neophodnom opremom. Taj se ruksak isporučuje zajedno s letjelicom, a u bogatoj i atraktivnoj dodatnoj opremi – ipak je ovo GoPro, po tome su i poznati – nudi se još jedan ruksak, otporniji, koji ujedno može poslužiti kao stativ.

Karma ima „kralježnicu“ s tri osovine za glatko snimanje, a ona se može ukliniti ako ipak odlučite snimati iz ruke. Zanimljivo je da kamera nije smještena na klasičnu poziciju ispod tijela letjelice, nego sprijeda: njeni tvorci kažu da je to zato da ne bi snimila svoja vlastita krilca ako se stane prevrtati. Kao kamera može se iskoristiti novi Hero 5 Black ili Session, ali i stari Hero 4. Sudeći po prezentaciji, upravljanje dronom je savršeno jednostavno: nije nešto na što se treba dugo navikavati, nego je više nalik na dječju igru.

GoPro Ksrma

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.