Traženje parkinga u centru grada često zna biti prava gnjavaža, stres i gubljenje vremena. Dok čekamo samostalna vozila koja će moći sama se parkirati – dobili smo uslugu koja nam pomaže pronaći slobodno parkirališno mjesto, u realnom vremenu.

Jedna od najpopularnijih aplikacija za pomoć u prometu – Waze (u vlasništvu Googlea), pokrenula je suradnju s tvrtkom INRIX, globalnim liderom u skupljanju podataka o prometu.

INRIX skuplja goleme količine podataka s 250 milijuna pametnih mobitela i GPS uređaja diljem Sjeverne i Južne Amerike, Europe i Afrike.

waze
foto: INRIX

Waze sada u svojoj aplikaciji nudi dodatnu mogućnost Gdje parkirati (Where to park). Taj servis vam preporučuje parkirališna mjesta najbliža vašem odredištu. Ako ne izaberete jedno od tih mjesta prije dolaska na odredište, imate i mogućnost naknadnog izbora i navigiranja do parkirališnog mjesta.

„Voziti se uokolo i tražiti mjesto za parkiranje stvara nepotrebnu frustraciju te uzrokuje kašnjenje i tako stvara stres cijeloj vožnji. Integrirat ćemo INRIX-ove podatke o parkiralištima s našom bazom podataka kako bismo dobili točniju uslugu“, objavila je Flavia Sasaki Siqueira, voditeljica razvoja u Wazeu.

INRIX svojom širokom bazom podataka o prometu u realnom vremenu već opskrbljuje velike brendove poput Audija, BMW-a, Lexusa, Mercedes-Benza, Porschea, Toyote i Volkswagena. Koriste različite sustave i izvore podataka o gustoći prometa i bude vizualne prikaze zona gdje je gužva s parkiranjem, a gdje ima slobodnih mjesta. I to još na nekim područjima kombiniraju s lokalnim cijenama za potpuniju informaciju korisnicima.

waze

Iz Wazea još nisu objavili kada će ova usluga biti dostupna i u Europi. I u Hrvatskoj mnogi vozači koriste aplikaciju Waze; zasad imaju mogućnost izabrati opciju Nađi parking, no ‘hrvatska’ verzija još ne dobiva INRIX uslugu dostupnosti parkirališnih mjesta u realnom vremenu. U INRIX-u kažu samo to da će „usluga biti dostupna globalno tijekom slijedećih mjeseci“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.