Vješto korištenje emotikona u chatu danas se smatra vrlinom online komunikacije. No, u moru mogućnosti nije uvijek lako vjerno prenijeti svoje osjećaje u chatu. Uskoro bi vam u tome mogla pomoći umjetna inteligencija i novi uređaj EQ-Radio.

Znanstveni tim s poznatog američkog sveučilišta MIT uspio je kreirati eksperimentalni radar koji prepoznaje ljudske emocije. Dina Katabi i njen tim iz Laboratorija informatike i umjetne inteligencije stvorili su radarski sustav koji prate vitalne znakove poput otkucaja srca i disanja. Radio signali tog sustava tisuću su puta slabiji od uobičajenih Wi-Fi signala u domaćinstvima, ali točni su u čak 87 posto slučajeva – u pogađanju je li osoba radosna, ljuta, tužna ili zadovoljna. Što je otprilike dvostruko preciznije nego kada video sustav snima izraze na licu čovjeka. Nisu potrebne nikakve žice i spajanje drugih senzora na tijelo.

Umjetna inteligencija u realnom vremenu analizira signale i može vizualno objaviti rezultate u vidu odgovarajućeg emotikona na monitoru, a moguće su i široke primjene ove tehnologije u pametnim kućama, uredima pa i u bolnicama.

Zamislite svoj znanstveno-fantastični dom u kojem zidovi mijenjaju boje prema vašem raspoloženju, ili vam stan pušta opuštajuću glazbu kada ocijeni da ste pod stresom.

U bolnicama bi hitni odjeli mogli brže i bolje reagirati i pratiti pacijente koji čekaju na njegu. Lunaparkovi bi pak dobili novu dimenziju zabave i efekt ispisanih emocija posjetitelja dok jure po tračnicama.

Tim s MIT-a je dosad snimio otkucaje srca čak 130.000 osoba pa sada već imaju veliku bazu snimljenih primjera ritmova srca u različitim situacijama. Na osnovu tih podataka i uz pomoć algoritma strojnog učenja računala mogu u vrlo kratkom vremenu usporediti sken nove osobe sa snimljenim podacima i dati točnu ocjenu kako se osjećate bez da ste izgovorili ijednu riječ.

„Koristimo bežični signal kako bismo dobili promjene u vitalnim znakovima, a zatim te podatke provučemo kroz algoritam da bismo dobili rezultat prikazan u emocijama. Stvarno bih jako rado vidjela primjenu ovog sustava u pametnim kućama, koje bi se prilagodile emocijama stanara, ali i omogućavale bolji pregled zdravlja“, istaknula je voditeljica projekta Dina Katabi.

Ova tehnologija mogla bi biti i povod još jednoj debati o nedostatku privatnosti u današnjem povezanom svijetu. Što ako bi poslodavac kupio takav uređaj pa potajice snimao klimu u uredu, ili na poslovnim sastancima. Dakako, mogle bi je koristiti i oglašivačke kompanije kako bi prilagodili potencijalnu kupovinu vašem raspoloženju…

Uživajte još malo u privatnosti osjećaja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.