Predstavljen tijekom Mobile World Congressa u ožujku, u Hrvatsku stigao početkom srpnja zajedno sa znatno atraktivnijim modelom Idol 4, nasljednik modela Pop 4 dolazi s naprednijim značajkama kao što su čitač otiska prsta, podrška brzom punjenju te povećanim kapacitetima baterije i memorije za pohranu, RAM-a kao i većim zaslonom.

Dizajn i performanse

Za srednjostrujaša niže klase Pop 4S uopće ne izgleda loše. Lijepo zaobljenih rubova i duboko crnog zaslona u mirovanju, djeluje pomalo ozbiljno. Dobro sjeda u ruku. Kako je razmjerno lagan (150 grama), pogodan je za dulje korištenje. Iako je plastičan, na kvalitetu materijala i izrade nemam primjedbi. U skladu je s onim što valja očekivati od pametnog telefona tog ranga, pa čak i nešto iznad.

S prednje strane, iznad zaslona, nalaze se kamera s LED bljeskalicom, LED lampica za obavijesti, senzori i zvučnik. Ispod zaslona je ovalna tipka Home, nalik Samsungovoj, u kojoj je i čitač otiska prsta. Uz nju su dvije kapacitativne tipke s pozadinskim osvjetljenjem, svaka sa svoje strane.

Alcatelovim dizajnerima zbog meni ne posve razumljivih razloga na uređajima koje osmišljavaju  ne polazi za rukom ergonomski dobro razmjestiti fizičke tipke.

Dok blago rečeno čudan raspored na modelu Idol 4 još donekle mogu razumjeti – trebalo je osloboditi mjesta za tipku Boom, pa je tipka za uključivanje završila pri vrhu lijevog brida – nikako ne mogu dokučiti koji su ih to motivi potakli da ju na Popu 4S postave gotovo pri vrhu desnog brida, a tipku za volumen odmah ispod nje. Tim više što je lijevi brid ostavljen potpuno praznim.

Posljedica takvog dizajnerskog rješenja je učestalo pritiskanje tipke za volumen umjesto one za uključivanje/isključivanje te proporcionalno rastuća razina frustracije. Svakako ga trebaju zamijeniti konvencionalnijim jer niti je praktično, niti ima jasno vidljivu svrhu. Istine radi, treba reći kako je zaslon moguće aktivirati ako dva puta kucnete po njemu, ali ipak…

Na donjem bridu je utor za mikro USB, ponovno nekonvencionalno smješten na lijevoj strani. No, to nije toliko smetalo. Pri vrhu je audio izlaz od 3,5 milimetara.

Straga su kamera s dvostrukom LED bljeskalicom te zvučnik. Stražnji poklopac je moguće otvoriti, a ispod njega su nezamjenjiva baterija, dva utora za kartice SIM i jedan za karticu mikro SD. E, to je prava kombinacija za nas ljubitelje dual SIM-a i mogućnosti proširenja memorije istovremeno!

Kao što sam već spomenuo, tipka Home služi i kao čitač otiska prsta. Točnije, čini se kako joj je to postala primarna funkcija. Naime, iako je kao čitač radila vrlo dobro, kao tipka koja bi korisnika trebala vratiti na početni zaslon bila je dosta kilava. Kao prvo, trebate ju dva puta pritisnuti kako bi to postigli. Kao drugo, kad to i učinite neće reagirati baš svaki put. Još nešto na čemu u Alcatelu trebaju više poraditi.

Zaslon je IPS LCD, s punom HD razlučivošću (1.920*1.080 piksela), dijagonale 5,5 inča (13,9 centimetara). Zaslužuje ocjenu vrlo dobar zbog visoke razine oštrine i čitljivosti iz raznih kutova, iako pod izravnim sunčevim svjetlom traži nešto naprezanja te korektnog prikaza boja i dobre razine kontrasta. Responzivnost je u granicama zadovoljavajućeg.

Pop 4S pogoni osmojezgreni (četiri na 1,8 GHz, četiri na jedan GHz) MediaTekov procesor MT6755, podržan s dva GB RAM-a. Pokazao se blijedo prosječnim pri obavljanju uobičajenih dnevnih zadaća poput surfanja, slanja e-pošte, telefoniranja i tome slično, iako je video i multimedijalne aplikacije – pa i nezahtjevnije igre – vrtio bez problema i većeg zagrijavanja.

Nominalno ima 16 GB memorije za pohranu, realno možete očekivati oko deset za svoje aplikacije i druge sadržaje. Podržava proširenje karticom mikro SD do 64 GB, kao i standard USB OTG, čime koliko-toliko kompenzira za imalo zahtjevnijeg korisnika razmjerno malu početnu količinu memorije.

Kvaliteta zvuka tijekom poziva je zadovoljavajuća, kao i povezivost na svim razinama (Wi-Fi, Bluetooth, NFC).

Bateriju kapaciteta 2.960 mAh nije, na žalost, moguće zamijeniti, bar ne bez pomoći stručne osobe. Uz prosječno intenzivno korištenje izdržat će cijeli dan, pa i više. Za punjenje od nule do stotke trebalo je proći nešto ispod sat i pol, ali je do pola kapaciteta došla za ispod 40 minuta, što je prilično dobar rezultat.

Softver i sučelje

Uređaj koji je stigao na recenziju bio je opremljen Androidom 6.0 Marshmallow s minimalnim intervencijama u sučelju, slično kao i kod Idola 4. Jednostavno je za navigiranje i korištenje.

Specifičan je po značajki Onetouch Stream, u kojoj su na jednom mjestu okupljene aplikacije sa servisnim informacijama (prognoza, kalendar, vijesti i tome slično).

Onetouch Stream moguće je isključiti, što sam i učinio već prvi dan. Nisam ljubitelj takvih dodataka – kao ni dupliciranja aplikacija koje Google već nudi – pogotovo ne na uređajima s nižom razinom memorije za pohranu. Ali vjerujem kako ima ljudi kojima će to biti baš super.

Ne znam je li to bilo do ovog modela ili je cijela serija takva, ali da je bilo nevolja sa softverom – bilo je. U tjedan dana korištenja jednom mi se smrznuo, jednom srušio, a znalo se događati i da zapne dok sam „šaltao“ između aplikacija. Pokušao sam nadograditi softver mobitela, ali nije pomoglo pa pretpostavljam da je problem negdje na razini hardverske optimizacije.

Početna tipkovnica je Swiftkey, koja traži određenu razinu učenja i privikavanja ali je vrlo zahvalna jednom kad ju savladate.

Kamere i zvuk

U Popu 4S glavna kamera opremljena je s 13 megapiksela, autofokusom i otvorom blende f/2.0. Prednja kamera nudi pet megapiksela i širokokutno snimanje (84 stupnja). Autofokus je dosta dobar, kamere brzo okidaju.

Fotografije me nisu oduševile. U dobrim uvjetima rezultati su pristojni, ali čim je osvjetljenje slabije postaju mutnije i zrnatije.

U pratećoj aplikaciji naći ćete manje-više uobičajene postavke, uz mogućnost ručnog namještanja duljine ekspozicije, ISO osjetljivosti, balansa bijele, postavke boja te softversku stabilizaciju slike, kao i noćni način rada.

Što se zvuka tiče, mobitel je opremljen stereo hi-fi zvučnikom od 3,6 W čija se izvedba može okarakterizirati kao dosta dobra.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Alcatel Pop 4S pametni je telefon pogodan za nezahtjevne korisnike kojima je važno da na raspolaganju imaju uređaj pristojne razine kvalitete izrade, solidnog zaslona i baterije jače izdržljivosti kako bi ga mogli koristiti za telefoniranje te prosječno zahtjevne zadaće poput surfanja webom, kao i oni koji žele koristiti i dvije kartice SIM i proširiti memoriju karticom microSD.

+

  • izdržljiva baterija
  • solidan dizajn
  • dobar zaslon

  • loša ergonomska rješenja
  • problemi sa softverom
  • slabo responzivna tipka Home

5,5″

1080*1920

2 GB

16 GB, SD

13/8 MP

1080p video

150 g

8 mm

2960 mAh

nezamjenjiva

1.709 kuna

Mobis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.