Biranje imena za bebu ponekad zna biti prava muka za roditelje. Dogovor oko imena često potraje i  mjesecima. Još kod prvog djeteta stvari znaju biti brže jer mnogi već imaju uži krug favorita za prvorođenče, ali za drugo ili treće dijete se u današnje vrijeme čak pita za pomoć prijatelja i na Facebooku.

Na biranje imena utječu mnoge stvari; dakako roditelji imaju glavnu riječ, ali slušaju savjete i od obitelji, prijatelja, trendova… No, postoji još jedan utjecaj kojeg većina nije ni svjesna. A to je QWERTY efekt. Naime, znanstvenici proučavaju teoriju da je standardna tipkovnica (QWERTZ u Hrvatskoj) također odgovorna za utjecaj na izbor imena, odnosno preciznije – izbor slova u imenu.

Istraživanja sugeriraju da su slova koja tipkamo desnom rukom pozitivnija od onih kucanih lijevom rukom. Psiholog Daniel Casasanto sa Sveučilišta u Chicagu testirao je ovu teoriju na tri različita jezika i ustvrdio da se čak i izmišljene riječi ili riječi koje rjeđe koristimo više ocjenjuju pozitivnima kada imaju više slova s desne strane tipkovnice, nego s lijeve.

Postoji i fizičko objašnjenje za ovaj fenomen, a to je činjenica da desna strana standardne tipkovnice ima manje tipki pa je po toj strani lakše i tipkati, čak i ljevacima.

Sada znanstvenici tvrde da ta okolnost ima i suptilan utjecaj na promjene u jeziku, pa čak i na izbor imena za bebe.

„Ljudi kojima je zadatak imenovanje brendova, proizvoda, kompanija pa čak i djece u izboru imena znaju pratiti i prednosti kucanja određenog imena po tastaturi“, ocjenjuje tim istraživača sa Sveučilišta u Chicagu.

Casantov tim istražio je stotine imena koje su djeca dobivala u razdoblju od 1960. i 2012. godine. Otkrili su da su nakon 1990. godine imena počela dobivati više slova s desne strane tipkovnice, otprilike baš u vrijeme kada je QWERTY tipkovnica postala popularna. Neka od tih imena su Olivia, Jacob, William i Mia.

Zanimljivo je da je upravo Mia bilo najpopularnije i najčešće birano ime za djevojčice u Hrvatskoj u 2015. godini (596 djece). Drugo najčešće ime je Lucija (519 djece), koja ima duplo više slova na desnoj strani tipkovnice.

Kod dječaka je kroz cijelo 20. stoljeće u Hrvatskoj najpopularnije ime bilo Ivan koje ima raspored pola-pola, ali od 2000. godine na prvom mjestu je Luka sa tri slova na desnoj strani tipkovnice. I lani je Luka bilo najpopularnije ime (919 djece), a Ivan je na drugom mjestu (638 djece).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.