U današnje digitalno doba, kada svijet postaje globalno selo, sve više cijenimo hiperlokalne informacije. Primjerice, hiperlokalnu vremensku prognozu. O čemu se tu radi? Kod „normalne“ vremenske prognoze, doznat ćete kakvo vrijeme možete očekivati u vašoj regiji, ili u najboljem slučaju: u vašem gradu. Međutim, u gradu veličine Zagreba nije rijedak slučaj da u jednom dijelu grada sija sunca, dok u drugom bijesni oluja. Tu uskače hiperlokalna vremenska prognoza: ona vam neće reći kakvo vas vrijeme očekuje u vašem gradu, nego – u vašoj četvrti. A pošto je tako usredotočena na relativno maleno područje, može vam s visokom preciznošću dati prognozu – doslovce u minutu. Dok smo kod klasične vremenske prognoze navikli na fraze poput „moguća kiša u poslijepodnevnim satima“, hiperlokalna prognoza može glasiti „kiša počinje za 17 minuta“. A šansa da se ova druga prognoza ostvari veća je nego ona prva. (Ako se pitate čemu nam onda služe službena tijela kao što je Državni hidrometeorološki zavod – odgovor je jednostavan: na dulje staze, i za veća područja, njihova je prognoza ipak pouzdanija.)

Neki od elemenata hiperlokalne meterologije uvukli su se u usluge kao što je Weather Undeground (koji će vam dati pouzdaniju prognozu za veći dio Hrvatske od poznatijih globalnih usluga kao što su AccuWeather ili The Weather Channel, zato što se oslanja na hobističke meteo-postaje kakvih ima u svakom selu, dok klasičnih, velikih, „službenih“ meteo-postaja u Hrvatskoj ima tek četiri-pet). No, pravi hiperlokalni meteo-startup je Dark Sky. Pokrenut je prije tri i po godine, isprva kao iPhone aplikacija koja je – za razliku od svih ostalih – nudila samo jednu opciju: hiperlokalnu vremensku prognozu za slijedećih sat vremena. Kad su se korisnici naviknuli da će na taj način dobiti praktički 100% pouzdanu prognozu – Dark Sky je postigao golemu popularnost.

U međuvremenu, Dark Sky je proširio usluge: preko aplikacije nudi manje-više sve što i „normalna“ vremenska prognoza; aplikacija je izašla i za Android, usluge su ponuđene i na web adresi forecast.io a njihovu tehnologiju počeli su preuzimati deseci nezavisnih web odredišta i mobilnih aplikacija (nama se osobito dopao Forecaster – zbog savršeno jednostavnog, preglednog sučelja). No, originalna, službena aplikacija ni dan-danas nije dostupna u našim krajevima.

Dark Sky

Zato nas je obradovala prekjučerašnja objava o pokretanju novog službenog web odredišta darksky.net. Čim otvorite tu adresu u web pregledniku, odmah će vas dočekati vremenska prognoza u vašem gradu – iz sata u sat. Tu su i svi ostali meteorološki podaci, pa i tjedna prognoza (i više: isprobajte Time Machine), kao i mnoštvo atraktivnih mapa.

Međutim, tu je i jedan detalj: na vrhu stranice je kao izvor podataka navedena meteo-postaja u zagrebačkoj Korčulanskoj ulici 8, nekoliko kilometara daleko od naše pozicije. To ujedno i otkriva zašto nema službene aplikacije: jer naši krajevi još nisu pokriveni mnoštvom hiperlokalnih meteo-postaja pogonjenih tehnologijom Dark Skya. Dotada – ako ste u blizini Korčulanske ulice, navalite!

Dark Sky

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.