Svima nam dobro poznati Snapchat – treća najpopularnija društvena mreža, i jedina od velikih koja još uvijek raste – više nije Snapchat. Sada se zove Snap. Ne, sama mreža nije promijenila ime – to bi ipak bilo previše – ali kompanija koja stoji iza nje jest. Možda je to nova moda – ako je Google mogao promijeniti ime kompanije u Alphabet, morao je i Snapchat…?

Bilo kako bilo, nova tvrtka Snap Inc. na svojoj novoj početnoj stranici predstavlja se kao ‘a camera company’ i nudi samo dva linka: na Snapchat i na svoj novi proizvod, koji nema veze sa chatom: naočale. Da, naočale. Sunčane. I s ugrađenom kamerom. Zovu se Spectacles – sjajno ime, zar ne?

Snap

U službenoj najavi naočala ne piše bogznašto (kao niti u prethodnoj stavki bloga: o promjeni imena) ali srećom priča o Spetaclesima procurila je u medije i prije današnje službene objave pa tako Wall Street Journal piše kako će naočale koštati 129,99 dolara kada izađu (u vrlo ograničenoj nakladi, ove jeseni) a da će moći snimiti video od 10 sekundi kada se stisne nevidljiva tipka u gornjem lijevom kutu. Naočale će tada zasvijetliti, da svi vide sa ih snimate (da ne bude kao na Snapchatu, gdje slike same nestaju). I tako, deset po deset sekundi: možete nasnimiti dosta toga jer Snapchat tvrdi da će baterije izdržati cijeli dan snimanja – a pune se tako da naprosto umetnete naočale u njihovu futrolu.

snap

Snimke se bežično prenose, preko Bluetootha ili Wi-Fija, na mobitel, gdje ih se može urediti ili objaviti na Snapchatu. (Na službenoj stranici se tvrdi kako se video snimka zatim može pogledati bilo kojem uređaju, no bolje obavješteni WSJ tvrdi da se snimka može prikazati samo u Snapchatu.) Međutim, ima tu još neobičnosti: snimke su okrugle, i prikazuju se u 115 stupnjeva – baš kao što ih vidi ljudsko oko.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.