Treba li vam dodatna motivacija da biste konačno krenuli više vježbati ili paziti na svoju liniju? Svakome treba. No, pri izboru pomoći ili alata možda najbolje da preskočite „pametne“ narukvice za fitness.

Nova istraživanja sugeriraju da nosivi uređaji za praćenje tjelesni aktivnosti ne donose prednost u mršavljenju. Zapravo, čini se da bolje ide onima koji uopće ne koriste pametne narukvice. Rezultat je to velikog dvogodišnjeg istraživanja. Znanstvenici su očekivali da će testna skupina korisnika koji su redovito nosili pametne narukvice za fitness izgubiti više kila, no to se nije dogodilo.

„Bilo je veliko iznenađenje kada smo otkrili da su više smršavjeli oni u drugoj testnoj skupini koji nisu nosili narukvice“, izjavio je jedan od autora istraživanja John Jakicic. Znanstvenici su pratili 471 osobu prekomjerne težine u dobi od 18 do 35 godina.

Program se fokusirao na vježbanju, zdravoj dijeti i tjednim sastancima. Jednoj su grupi dali komercijalne pametne narukvice, a drugoj grupi su pokazali kako sami na jednoj web stranici mogu pratiti unos kalorija i tjelesne aktivnosti.

Nakon dvije godine grupa koja je nosila narukvice izgubila je na težini u prosjeku oko 3,6 kg po osobi. No, u drugoj grupi gdje su svoje aktivnosti pratili samo na računalu rezultat je bio 5,8 kg po osobi.

Ovo je još jedan dokaz da je mršavljenje kompleksna aktivnost i da fizička aktivnost igra tek manji dio uloge.

„Lošije prehrambene navike lako mogu pokvariti prednosti tjelesne aktivnosti. Pametne narukvice nisu sposobne pratiti kompleksne ljudske navike i izazove u pravilnoj ishrani ili održavanju redovitog vježbanja. Posve je krivo gledište da je dovoljno samo nositi neki pametni uređaj i da će vam sve odjednom biti lakše. To vrijedi samo za one koje će takav uređaj dodatno motivirati da se bolje pridržavaju uputa i zdravijih navika“ – ocjenjuje Jakicic.

Dakle, još jednom se potvrdilo da vam nikakvi pametni gadget neće donijeti prečicu ako se i sami ne pobrinete za sebe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.