Pojam „edukativna igračka“ dobiva sasvim novu dimenziju kad se u priču uključi tehnologija. Tako maleni robot Ozobot Evo kroz najomiljenije dječje aktivnosti djecu uči – programirati. Povlačenjem raznobojnih linija po podlozi dijete zadaje robotu što da radi, primjerice da se kreće po zelenoj liniji, a stane kad dođe do crvene. Zahvaljujući ugrađenim senzorima blizine, Evo može osjetiti da mu neki objekt stoji na putu i zaobići ga ili se zaustaviti, dakle sposoban je i za samostalno snalaženje u prostoru. Dijete može upravljati njegovim LED-icama i zvučnikom, pa robot može svijetliti različitim bojama i ispuštati svakojake zvukove. Već ovo obećava sate dječje zabave, ali najbolje tek slijedi.

evo

Zaboravite stereotip o programerima kao asocijalnim čudacima jer su autori ovog robota posebno ponosni na njegove socijalne vještine. Putem Bluetootha robotić se povezuje s pripadajućom aplikacijom za smartfone. Time se povećava djetetova interakcija s robotom (recimo, moguće je podesiti da Evo imitira djetetove kretnje), ali i omogućuje da robotići zajedno sudjeluju u nekim aktivnostima, da se druže kako to žele i rade njihovi mali vlasnici. Učenje programiranja i, što je još važnije, kreativnog razmišljanja, tako se odvija u dječjoj međusobnoj suradnji. Upravo ovu socijalnu komponentu neki recenzenti ističu kao bitnu za poticanje interesa djevojčica za tehnologiju budući da je dokazano da su one sklonije tom tipu igara. Također se promovira edukacijski koncept STEAM, po kojem kreativno razmišljanje ujedinjuje različita područja.

evo robot

Mobilna aplikacija ima još zanimljivih opcija, kao što je izbor predefiniranih aktivnosti i karaktera, tu je i chat (moderiran za mlađe od 13 godina), a za budućnost se čak najavljuje kreiranje posebne društvene mreže za male korisnike, buduće inovatore. Na tržište Evo stiže u drugoj polovici studenog, a naručiti se može već sada, za 99 dolara (bez poreza, carine i poštarine).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.