Photokina, najveći sajam fotoindustrije u Europi, održana je od 19. do 25. rujna u Kölnu. Prema procjenama, ove ju je godine posjetila 191 tisuća posjetitelja iz 133 zemlje, a izlagalo je 983 kompanije. Premda više nije ekskluzivno mjesto predstavljanja novih uređaja i tehnologija, isplati je se posjetiti svakom koga zanima fotografija i video. Donosimo vam neke od najzanimljivijih uređaja predstavljenih na sajmu.

Za početak, htjeli bismo vam skrenuti pažnju na aparat koji dolazi iz Kine. YI Technology je tvrtka (kažu, povezana s Xiaomijem, divom poznatim po proizvodnji smartfona) koja je na Photokini predstavila novi fotoaparat pod nazivom M1 koji se odlikuje upravo time da njime rukujete kao smartfonom – preko touchscreena. Doduše, YI M1 ne uzima u obzir činjenicu da je fotoaparatima i kamerama u konačnici ipak efikasnije upravljati fizičkim tipkama i kotačićima, ali mlađi korisnici pametnih telefona su mu očita ciljna skupina i jasno je da njih nastoji privući. Oni vjerojatno nikad nisu koristili „standardne“ fotoaparate, pa im tradicionalne komande ništa ne znače. Uređaj je zasnovan na Olympusovom i Panasonicovom mikro 4/3 ležištu, ima Sonyjev senzor od 20 megapiksela, a može snimati i 4K/30p video. To jest, 3840*2160 na 30 slika u sekundi.

Yi M1

Iskoristili bismo priliku da vas podsjetimo na nekadašnji Nikonov kompaktni fotoaparat na kojem se vrtio Android i koji je omogućavao sličan način rada. Da, neslavno je propao.  Nekako se nadamo da će ovaj uređaj ipak proći bolje. Košta 499 dolara s kit objektivom (12-40mm F3.5-5.6) odnosno 599 dolara s objektivom 42.5mm F1.8.

Kad smo već kod Panasonica i Olympusa, obje kompanije su najavile svoje nove uređaje na Photokini. Iako su i jedni i drugi najavili i uređaje niže klase, koncentrirat ćemo se na one najviše klase, kao najzanimljivije.

Panasonic, u skladu sa svojom reputacijom proizvođača videokamera, najavio je Lumix GH5, zadnjeg predstavnika serije koja je učinila dosta na popularizaciji integracije videa i fotografije u jednom uređaju. GH5 će snimati 4K 60p/50p i 4:2:2 10-bitni 4K video, kako oni kažu, “prvi u svijetu”. (4:2:2 10-bitni 4K video je odlična stvar za profesionalce koji dobijaju točniju boju i veću mogućnost naknadne obrade i gradacije boja.)

Ovo je JEDINA službena fotografija GH5…

Istovremeno, uređaj ima i mogućnost izvlačenja 6K fotografija iz videa. Naime, do sad se moglo izvući 4K fotografiju od otprilike 8 megapiksela, a 6K će vam dati otprilike 18 megapiksela, kolika je i puna rezolucija senzora u GH5. No ako vam je 8 megapiksela dovoljno, fotografije te razlučivosti ćete moći snimati sa 60 slika u sekundi. GH5 bi se trebao pojaviti sredinom iduće godine, a možete ga promatrati kao točku na putu prema uređaju s 8K videom na 32-megapikselnom senzoru koji planiraju objaviti na vrijeme za Olimpijadu u Tokiju 2020. godine.

Za razliku od Panasonica, Olympus je izraziti proizvođač fotoaparata. Sigurno im je dosadilo da ih smatraju za proizvođače početničkih aparata, pa je na Photokini predstavljen OM-D E-M1 Mk II, namijenjen najviše sportskim fotografima. Naime, u ovaj aparat s 20-megapikselnim senzorom ugrađeni su procesori slike koji mu omogućavaju da snima fotografije pune razlučivosti brzinom od 60 slika u sekundi s unaprijed određenom ekspozicijom i fokusom ili 18 slika u sekundi ako imate uključeno praćenje fokusa.

Stabilizacija je adut OM-D E-M1 Mk II

Priklanjajući se općem trendu integracije fotografije i videa u jednom uređaju i sve većoj prisutnosti 4K videa, Olympus je aparatu dao mogućnost snimanja 4K/24p videa u razlučivosti od 4096*2060 piksela te posebno za video dodao elektroničku stabilizaciju na svoju poznatu peteroosnu stabilizaciju senzora. Aparat bi se na tržištu trebao pojaviti do kraja godine.

U kategoriji aparata bez ogledala (mirrorless) trebalo bi spomenuti i Canon EOS M5, predstavljen odmah prije Photokine, ali o njemu smo već pisali, pa ovdje nećemo.

Iako se već dulje vrijeme nagađalo kako je Sony odustao od svog A-ležišta i potpuno se posvetio E-ležištu i aparatima bez ogledala, na Photokini je Sony predstavio model Alpha a99 II, praktično jedinog uočljivijeg predstavnika klasične škole dizajna fotoaparata. No čak ni on nije uobičajeni DSLR – ogledalo u aparatu se ne diže za vrijeme snimanja slike jer je poluprozirno.

Sony ɑ 99 II

Ovako na papiru bi se reklo da aparat ima sve što vrhunski aparat treba imati: 42.5 megapiksela na tzv. full frame senzoru, poboljšani autofokus i osjetljivost, 4K video uz hrpu profesionalnih mogućnosti, peteroosnu stabilizaciju senzora (prvi put na nekom njihovom aparatu s A-ležištem) kao i razne druge stvari koje očekujemo na aparatima ove klase. Na tržištu bi se trebao pojaviti u studenom, a i cijena će mu biti profesionalna: 3.600 eura.

Dolazimo i do aparata koji je vjerojatno pobudio najviše zanimanja među fotografima: Fujijevog GFX 50S. Riječ je o srednjoformatnom aparatu sa senzorom veličine 44×33 milimetra, po površini skoro dva puta većem od takozvanih full frame senzora koji mjere 36*24 milimetra, s 51,4 megapiksela.

Fujifilm GFX 50S

Kako su se već par godina širile glasine da se Fuji vraća u srednji format (u vrijeme filma su bili vrlo poznati proizvođač srednjoformatnih aparata i objektiva), očito su se odlučili nešto i službeno reći prije nego su finalizirali sve karakteristike aparata. Tako se zna da će imati video, ali ne i kakav će taj video biti. O tome kakva će, na primjer, biti osjetljivost senzora, ne treba ni govoriti. Doduše, kako im senzore proizvodi gorespomenuti Sony, ne trebamo se previše brinuti. GFX 50S bi se trebao pojaviti na tržištu početkom iduće godine. Cijena dakako nije najavljena no vjerojatno možemo očekivati da će biti negdje oko osam ili devet tisuća dolara samo za tijelo.

Ovdje moramo spomenuti (premda smo o njemu već pisali) sigurno najveće iznenađenje dijametralno suprotno od srednjoformatnog Fujija: Leica Sofort. Riječ je o aparatu koji snima instant-fotografije. Za one mlađe, aparat ne koristi film (a pogotovo ne senzor) već posebno tretirani papir koji vam odmah daje fotografiju. Iako će mnogi ideju odbaciti kao nepotrebnu igračku, upravo je u tome poanta – igračka kojom se možete zabaviti. Leica je poznata po jako visokim cijenama, ali Sofort će koštati 279 eura kad se pojavi na tržištu u studenom. Doduše, kako je Sofort zasnovan na Fujijevom aparatu Instax 90 koji košta pola te svote i koristi isti film (veličine 62×46 mm), trebate se zapitati je li vam baš značkica Leica toliko bitna.

Leica Sofort

Ovogodišnja Photokina nije baš donijela neke povijesne objave (s izuzetkom Fujija), ali u brzoj industriji kakva je fotografska to i nije neko iznenađenje. Jedino iznenađenje bi možda bilo to što Nikon nije najavio nikakav novi aparat, već su na sajam došli sa svojom serijom “akcijskih kamera”, KeyMission 360, 170 i 80. Njima su se uključili u sasvim drugo tržište, na kojem dominira GoPro (koji je pak predstavio Hero5 i svoj dron Karma). Uzevši u obzir da je velikom broju ljudi aparat/kamera u njihovom pametnom telefonu sasvim dovoljan, možda se Nikonu čini da u fotografiji i više nema budućnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.