BlackBerry je mnogima od nas dugo bio sinonim za „pametne“ telefone – ili je barem obilježio prvi susret s njima. Još od 1998. godine kanadska tvrtka Research In Motion radila je te „pametnjakoviće“ koji su u mnogima razvili takvu ovisnost da se pojavio izraz „crackberry“, dok su njegove korisnike počeli zvati „road warriors“, jer tek nakon pojave BlackBerryja postalo je moguće raditi ozbiljan posao izvan ureda, u pokretu, gdjegod bi se našli.

BlackBerry je još godinama nakon pojave iPhonea s njim vodio bitku za srca i novčanike poslovnih ljudi, geekova i nerdova, ali i običnih, mladih koji bi brže prihvaćali novotarije od „ljudi starog kova“. Znamo kako je to završilo: BlackBerry je tu bitku izgubio. Sve nakon toga bila je duga, mučna havarija – otprilike od trenutka kad je izašao Storm, touchscreen smartfon kojeg su Kanađani na brzinu izdali a da ga nikad nisu propisno ni testirali (pravo je čudo da nikom nije eksplodirao kao baterija Notea7, jer netko je jednom izbrojao više od stotinu njegovih krupnih bugova).

BlackBerry se nekoliko puta pokušao ‘resetirati’ povratkom u bolju prošlost: ovo je Classic, preklanjski model koji je pljunuta kopija starog modela Bold iz doba kada je BB bio na vrhuncu

Čelnik tvrtke John Chen danas je, nakon predstavljanja financijskih rezultata (očekivano loših) novinarima objavio kako tvrtka raspušta svoj odjel za razvoj mobilnih telefona i ubuduće će se koncentrirati isključivo na (još uvijek profitabilan) biznis: softver, preciznije na poslovnu „ljusku“ za Android te na još uvijek popularan BlackBerry Messenger i nekolicinu poslovnih aplikacija za Googleov OS. Svima koji su voljeli BlackBerryjeve telefone to je teško palo. Ima, međutim, još gora vijest.

Gora vijest je: i dalje će biti BlackBerry telefona. Samo što ih neće raditi BlackBerry. On će prodati svoje časno ime proizvođačima koji će kultnim imenom BlackBerry nazivati neke nove mobitele koji sa starom tvrtkom neće imati nikakve veze. Prvi kupac je indonezijska tvrtka u vlasništvu vodećeg tamošnjeg mobilnog operatera, a neslužbeno se spominju još neka nama nepoznata imena s Dalekog istoka.

Posljednji BlackBerryjev telefon – DTEK50, kojeg je ustvari napravio TCL (kineska tvrtka koja se u Europi predstavlja kao Alcatel) – dobio je katastrofalne recenzije u američkom tisku; na naše tržište srećom nije stigao. Nadamo se da će nas zaobići i budući telefoni sa znakom i imenom BlackBerryja: bolje je kada mrtvaci ostanu mrtvi. Tako nam barem ostaju uspomene…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.