Broj korisnika koji se odlučuju na blokiranje porastao je sa 198 na 220 milijuna. Autori istraživanja – provedenog na više od tisuću potrošača te korištenjem podataka koje je su prikupili u PageFaireu – prognoziraju kako bi ih iduće godine moglo biti 300 milijuna, zbog sve većeg broja ljudi s pristupom internetu u zemljama u razvoju.

Kao i prošlih godina, u Europi je porast veći nego u Sjedinjenim Državama, naročito u Švedskoj, Njemačkoj i Danskoj gdje i do trećine svih korisnika interneta ima ugrađenu blokadu oglasa.

Porastu usprkos, stav potrošača prema oglasima na internetu u stvari postaje sve pozitivniji. Sedam od deset ispitanika navelo je kako su oglasi ili poboljšali kvalitetu ili zadržali istu razinu, dok gotovo šest od deset smatra kako oglašivači nude zanimljive sadržaje.

Oko 80 posto njih voljelo bi vidjeti ponude više prilagođene njihovim potrebama i željama, dok tek oko četvrtine ispitanika se tome protivi jer im je to jezivo ili nametljivo.

Nagovoriti one koji blokiraju oglase da to prestanu činiti je gotovo nemoguća misija: devet od deset ispitanika navelo je kako im to ne pada na pamet. Smeta im što je oglasa previše i što se previše oslanjaju na praćenje.

Blokiranje oglasa sve je popularnije u azijsko-pacifičkoj regiji, gdje brojni mobiteli male propusne moći ne mogu se nositi s teretom oglasa, a postoje aplikacije koje jednostavno rješavaju taj problem. S druge strane, Appleova odluka da omogući uvođenja softvera u web preglednik Safari nije, čini se, imala značajnijeg utjecaja.

Među iznenađujućim otkrićima je i da blokiranje oglasa raste s prometom na društvenim kanalima, što je istraživače uputilo na zaključak kako bi korisnici softvera za blokiranje mogli prihvatiti oglase koji bi se izgledom bolje uklopili uz objave prijatelja i članova obitelji na društvenim mrežama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.