Danas na tržištu imamo veliki izbor chat servisa za smartfone. Facebook Messenger, WhatsApp, Viber i Googleov Hangout samo su neki od najpoznatijih chat aplikacija. Posljednjih godina imamo ih sve više, pa i alternativnije verzije poput Linea, GroupMe-ja, KakaoTalka, Telegrama postaju sve zanimljivije korisnicima.

A sada je Google izbacio i svoju novu chat aplikaciju – Allo. Treba li vam još jedan chat na mobitelu? U ovom slučaju, čak ako je vaš mobitel već zakrčen chat servisima, svakako vam vrijedi isprobati Allo.

Google Allo


Chat aplikacija

Svaki chat nastoji biti bolji i posebniji. Google nije baš uvijek bio spretan s društvenim mrežama, no u Allou imaju i jedan veliki adut – umjetnu inteligenciju.

Google je vjerojatno broj 1 u svijetu u korištenju umjetne inteligencije i strojnog učenja. Allo može biti običan chat servis nalik na druge, ali ima i dodatak – možete izravno komunicirati s Googleovim Pomoćnikom, naprednijom verzijom Googleove poznate usluge Now.

S Pomoćnikom možete komunicirati unutar vašeg chata s prijateljima, ali još kvalitetnije i fokusiranije u zasebnom chatu. U odnosu na uslugu Now, Google Assistant je pametnija i brbljavija verzija. Asistirat će vam u vašim potragama, ali i zabavljati. S umetnoj inteligencijom možete chatati, a može vas i zabaviti tako da vam ispriča vic. Neki čak nisu ni loši! Pomoći će vam i s vremenskom prognozom, a možete i zatražiti svakodnevnu prognozu u zadano vrijeme.

Umjetna inteligencija će vam čak pomoći u sastavljanju potencijalnih odgovora na poruke vaših prijatelja. Srećom, neće ih automatski slati, nego će vam ponuditi oblačiće s odgovorima na izbor.

Allo je kompleksan servis s puno sitnih mogućnosti. Na privatnom chatu s Pomoćnikom možete izravno kucati umjetnoj inteligenciji i pitati što vas zanima, ili birati iz ponuđenih kategorija: Fun, Sport, Pitalice, Igre, Vrijeme, Moj Pomoćnik, Vijesti, Izlasci, Putovanja, Prijevod.

Chat s Pomoćnikom je ipak najzabavniji. Ako slučajno kliknete na rubriku Moj pomoćnik mogli biste dobiti poruku poput ove: “Ajmo se bolje upoznati. Pitaj me nešto i pričaj mi o sebi! Ako znam što ti se sviđa, moći ću ti više pomoći”.

Kao da ste se našli u filmu “Ex Machina” ili u razgovoru s legendarnim HAL 9000… Na prvu zvuči malo napadno, ali upravo su te chat poruke pokazatelj prave snage Googleovog Alloa. Koristeći strojno učenje, Allo upoznaje svoje korisnike, odnosno uči sve o njihovim ponašanjima i interesima te koristi te podatke kako bi ponudio odgovore i usluge za koje izračuna da su prikladnije za tog korisnika.

To vam je foršpan budućnosti konzumacije sadržaja i usluga.

Od ostalih usluga, izdvajamo mogućnost chata i u anonimnom načinu. Te poruke se neće spremati na Googleovim serverima i imaju enkripciju s obje strane chata pa su time izjednačene s WhatsAppom.

Googleov Pomoćnik možete koristiti i u chatu s vašim prijateljima, a da biste ga pozvali trebate ukucati @Google prije pitanja. Dakle, kao ‘mention’ na Twitteru.

Slanje SMS poruka kroz chat servise zna biti komplicirano, a niti u Allou to nije rješeno, iako postoji mogućnost slanja SMS poruke. No, najviše što možete dobiti jest da primatelj dobije poruku da ste mu nešto poslali i da treba skinuti aplikaciju Allo.

Kakav bi to bio chat servis, a da nema stickere i emotikone. I Allo je krcat popularnim stickerima, a preporuka je da ih u ovoj prvoj fazi skinete čim više jer su sada svi besplatni. Nisu tako dobri ili tako brojni kao na Viberu ili Messengeru, ali su OK početak.

Ima tu još sitnih zanimljivih mogućnosti. Poput višenamjenske Send tipke. Ako je držite dulje, možete vašoj poruci povećati ili smanjiti slova. Nešto slično kao povećanje Facebookovog palca gore u Messengeru.

Isprobajte Allo i zabavite se. Iako ćete zasad vjerojatno imati tek manji krug prijatelja koji su već na aplikaciji, tako da imate još vremena.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.