Navikli smo na stalnu prisutnost interneta i online servisa. No, čim negdje otputujete pojavit će se problem: nedostatak interneta. Neki se snalaze tražeći besplatne Wi-Fi zone, a neki u stranim zemljama kupuju lokalne SIM kartice s internetskim prometom.

Jedan startup iz Hong Konga – Tink Labs – vjeruje da ima još jednostavnije rješenje – barem za one koji odsjedaju u (boljim) hotelima. Vizija ovog startupa je mijenjanje standardne hotelske usluge: žele da svaki gost u hotelu dobije besplatni smartfon na korištenje.

Zamislite da uz svoju karticu za ključ sobe na dolasku zadužite i mobitel kojim možete surfati internetom i zvati lokalne brojeve. I to sve besplatno.

Tink Labs su prikupili već 125 milijuna dolara investicija, a direktor Terence Kwok tvrdi da kompanija već vrijedi više od pola milijarde američkih dolara.

Posao su počeli iznajmljujući mobitele strancima koji bi sletjeli u zračnu luku u Hong Kongu. No, tada im baš i nije rastao biznis jer su uočili da svi putnici samo žele čim prije napustiti aerodrom i stići na svoje odredište.

Fokus su tada prebacili na hotele i tu našli prirodne saveznike. Upravo su hoteli njihovi najveći investitori. Računica je jasna – iako hoteli trebaju uložiti u nove gadgete za svoje goste, istovremeno dobivaju idealnu platformu za izravnu stalnu komunikaciju s gostom. A imati gosta stalno na liniji znači i mogućnost stalno reklamirati nove ponude i tako ostvariti veću potrošnju. Tko će više posezati za slušalicom klasičnog telefona da bi naručio doručak u sobi kad se to može učiniti i preko aplikacije na mobitelu…

Jedna neovisna dvogodišnja studija otkrila je da bi na taj način gosti u hotelu mogli trošiti 21 dolar više dnevno kada bi dobili uslugu besplatnog smartfona.

Tink Labs rade svoje mobitele u suradnji s Foxconnom. Riječ je o relativno standardnom Android mobitelu. A softver je dosta prilagođen kako bi stavio usluge hotela u prvi plan. Od sljedeće godine će svaki hotel koji naruči uslugu moći brendirati mobitel u svoje ime.

Mobitele za sada nude u 100 hotela, najviše u Aziji, ali i u Londonu. Partneri su vodeći hotelski lanci: Sofitel, Hyatt, Ritz-Carlton, Sheraton, Intercontinental, Marriott, Holiday Inn, Le Meridien…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.